Angela Merkel tyrmäsi Suomen vaatimat vakuudet
Helsingin Sanomat
Vappu Kaarenoja

Saksan liittokansleri Angela Merkel torjui Suomen Kreikka-lainalle vaatimat vakuudet. Merkel sanoi kristillisdemokraattisen puolueensa ja sen baijerilaisen sisarpuolueen edustajille Berliinissä, ettei sopimuksia tehdä niin kuin Suomi ja Kreikka ovat sopineet.


Asiasta kertoivat tilaisuudessa paikalla olleet parlamentaarikot uutistoimistoille tiistai-iltana.


Pääministeri Jyrki Katainen (kok) kertoi tiistai-iltana, ettei hän ole puhunut asiasta Merkelin kanssa.


“Tilanne ei ole muuttunut miksikään tästä päivästä [tiistaista]. Tekninen ratkaisu on olemassa, mutta poliittista päätöstä ei ole vielä tehty euroryhmän tasolla”, Katainen sanoi.


Aiemmin tiistaina Katainen sanoi, että Suomi ei halua vahingoittaa muita maita. Hän sanoi, että asiaan etsitään parhaillaan ratkaisua muiden EU-maiden kanssa. Katainen vakuutti yhä, että Suomi ennemmin vaikka kaataa tukipaketin kuin luopuu vakuuksista.


Suomen EU-politiikkaa valvovan suuren valiokunnan puheenjohtaja Miapetra Kumpula-Natri (sd) ei torppaa ajatusta, että Suomi osallistuisi Kreikan tukemiseen ilman vakuuksia.


Hänen mukaansa asia tulee harkintaan, jos tukipaketti uhkaa kaatua ja koko euroalue ajautua vakavaan kriisiin Suomen peräänantamattomuuden takia. Etenkin Sdp on aiemmin tarrautunut tiukasti kantaan, että ilman vakuuksia Suomi ei enää anna lainaa kriisimaille.


Nyt äänenpainot ovat sovittelevampia.


“Kyllä Suomen täytyy katsoa kokonaisuutta. Haemme vakuuksia, mutta emme missään nimessä halua kaataa euroa”, Kumpula-Natri sanoi tiistaina ennen Merkelin lausuntoa.


Samalla sovittelumielellä oli tiistaina valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi (kok). Sasin mielestä olisi Suomelta äärimmäisen kova päätös ottaa vastuu koko paketin hajoamisesta.


“Se on vaikea poliittinen ratkaisu ja sen aika on sitten myöhemmin”, Sasi sanoi tiistaina kokoomuksen johdon kesäpäivillä Tampereella.


Myös vihreät tekee pesäeroa kaikki tai ei mitään -linjaan vakuusasiassa.


“Pidetään kiinni vakuuksista joo, mutta jos se ei onnistu, niin mitä sitten? Pitää olla suunnitelma B”, puheenjohtaja Ville Niinistö sanoi puoluejohdon kokouksessa Turussa.


Jos Suomi ei sittenkään lähde mukaan tukemaan Kreikkaa, hallituksen pitää Niinistön mukaan vähintään avittaa ratkaisun syntymistä. “Ettei ainakaan kaadeta sitä.”


Ulkopoliittisen instituutin EU-tutkimusohjelman johtajan Juha Jokelan mukaan jättäytyminen Kreikka-paketin ulkopuolelle olisi poliittisesti vaikea päätös.


Euromaat sopivat heinäkuussa Kreikan uudesta 109 miljardin tukipaketista. Jos Suomi ilmoittaa, ettei ole siinä mukana, lisätuki pitäisi neuvotella uusiksi.


“Jos nyt osoittautuu, että Euroopan vakausvälinettä ei pystytä käyttämään niin kuin on suunniteltu, se lisää markkinoiden epävarmuutta entisestään.”