Bahrain luisui takaisin väkivaltaan
Helsingin Sanomat
Eeva Eronen

HS – Ulkomaat – 16.3.2011 – 3406 merkkiä – 1. painos


Tuhannet mielenosoittajat ärsyyntyivät saudijoukoista. Yli 200 loukkaantui.


Kuohunta saarivaltio Bahrainissa räjähti jälleen tiistaina väkivaltaiseksi.


Maahan maanantaina marssitetuista saudijoukoista ärsyyntyneet yli kymmenentuhatta mielenosoittajaa suuntasivat Saudi-Arabian suurlähetystön luo. Kuningas Hamad bin Isa Al Khalifah julisti maahan poikkeustilan.

Poikkeustila antaa paikallisen television mukaan turvallisuusjoukoille luvan käyttää “kaikkia tarvittavia keinoja” vakauden säilyttämiseksi, uutiskanava Al Jazeera kertoi.


Suurin osa bahrainilaisista on shiiamuslimeja, ja mielenosoittajat ovat jo viikkojen ajan vaatineet sunnikuninkaalta uudistuksia tai eroa.
Mielenosoittajien ja kuninkaan joukkojen välisissä yhteenotoissa pääkaupunki Manamassa loukkaantui yli 200 ihmistä, ja yksi kuoli saatuaan luodin päähänsä, sairaalalähteet kertoivat uutistoimisto Reutersille.


Lisäksi bangladeshilainen mies kuoli Manaman lähellä Sitrassa, ja Saudi-Arabian viranomaisten mukaan yksi heidän sotilaistaan kuoli mielenosoittajan ampumana.


Ulkopoliittisen instituutin globaali turvallisuus -ohjelman johtaja Mika Aaltola uskoo, että väkivalta kiihtyy.

Hänen mukaansa jo nyt on nähty, että Bahrainin johto on valmis käyttämään väkivaltaa mielenosoitusten tukahduttamiseksi. Helmikuussa kuoli seitsemän mielenosoittajaa.


“Libyasta on saatu oppi, että kansannousut voidaan tukahduttaa. Varmasti kuningas on siihen halukas”, Aaltola sanoo.


Maanantaina Bahrainiin saapuneet tuhat saudisotilasta ja 500 poliisia Yhdistyneistä Arabiemiirikunnista ovat selkeä merkki siitä, että Bahrainin kriisi hermostuttaa ulkovaltoja yhä enemmän.

Saudi-Arabiaa hirvittää, että shiiaenemmistö pääsee valtaan. Se kannustaisi Saudi-Arabian omaa shiiavähemmistöä kovempaan kapinaan.

Muutkaan saudijoukkojen sisääntulon siunanneista Persianlahden valtioiden neuvoston maista – Oman, Kuwait, Qatar ja Yhdistyneet Arabiemiirikunnat – eivät halua yhtään lisäesimerkkiä onnistuneista kansannousuista.


Persianlahden toisella puolella hönkivä shiiamaa Iran on seurannut Bahrainin levottomuuksia mielissään.


Iranin vastustajien vaikeudet tarkoittavat, että sen vaikutusvalta kasvaa. Iran tuomitsi saudijoukkojen saapumisen tiistaina kovaäänisesti.

Aaltola arvioi, etteivät Iranin reaktiot jää tähän, sillä tilanne on sille melkein “vastustamaton”: Iranin on ikään kuin vastattava Saudi-Arabian liikkeeseen.


Sotilaallisten toimien sijaan Iran voi ryhtyä tukemaan Bahrainin oppositiota selkeämmin, rahallisesti ja antamalla koordinaatioapua, Aaltola sanoo.


Yhdysvallat painotti tiistaina, että Bahrainin ongelmat pitää ratkaista neuvottelemalla, ei sotilaallisesti. Bahrain on sille tärkeä liittolaismaa, jossa sillä on sotilastukikohta Iranin ja Persianlahden öljykuljetusten silmällä pitämiseen.


Saudien sekaantuminen tilanteeseen oli näpäytys maan liittolaiselle Yhdysvalloille. Saudi-Arabia halusi näyttää, että pystyy itsenäisiin toimiin.


G8-maat ilmoittivat tiistaina olevansa huolissaan Bahrainin tilanteesta ja Saudi-Arabian läsnäolosta.