Maktkamp Asien
Hufvudstadsbladet
Sanna Karlsson

Institute researcher Bart Gaens comments on the possible battle for power in Asia after the United States decided to send troops to Australia.

USA utmanar Kina – sänder soldater till Australien


Snart ska 2 500 marinkårssoldater från USA trampa australisk mark. Det utvidgade militära samarbetet med Australien ses som en tydlig signal till Kina om att USA tar upp kampen om herraväldet i regionen.


President Barack Obama inledde sitt länge uppskjutna besök i Australien med buller och bång. Tillsammans med den australiska premiärministern Julia Gillard avslöjade han det stärkta militära samarbetet som bland annat innebär att 250 amerikanska marinkårssoldater nästa år landar i nordaustraliska Darwin, och att antalet ska ökas till 2 500.


Obama slingrade sig ur frågorna om avtalet är en signal till Kina, men sade att USA inte skräms av kinesernas ökade makt.


– Tanken på att vi är rädda för Kina är felaktig, liksom tanken på att vi försöker utesluta Kina.


Samtidigt sade han att Kina måste acceptera att kraven ökar på det land som är en världsmakt.


– Det är viktigt för dem att spela enligt spelets regler, sade han på den gemensamma presskonferensen med Gillard.


Kina svarade omedelbart och varnade för att ett större amerikanskt militärt fotavtryck inte är lämpligt och kräver noggrannare granskning.


– Att stärka militära allianser är inte passande och tjänar inte länderna i regionen, sade det kinesiska utrikesministeriets talesman Liu Weimin.


Skiftade fokus


Beskedet är en klar signal om att USA:s fokus håller på att skifta till Asien och Stilla havet, anser forskaren Bart Gaens på utrikespolitiska institutet i Helsingfors. Han är Östasienkännare och säger att USA nu fokuserar om efter att de två resurskrävande insatserna i Irak och Afghanistan trappas ned.


– Truppförstärkningen är en stark symbolisk signal om att USA återvänder till scenen i Asien och Stilla havet.


Signalen går inte bara till Kina utan också till de andra länderna i området – de ska inte känna sig övergivna.


– Reaktionen kommer nu på grund av Kinas allt starkare och mer påstridiga hållning.


Rikedomar på havsbotten


Under det senaste året har Kina både varnat USA att landet inte kommer att tåla någon inblandning i regionen och tagit till helt konkreta åtgärder för att skydda omstridda territorialvatten i Sydkinesiska havet. Enligt Filippinerna har Kina i år sex gånger kommit in på filippinska territorialvatten medan Vietnam har meddelat att kinesiska skepp kapat kablarna av två forskningsfartyg som – beroende på källa – gjorde seismiska studier eller letade efter olja.


– Kina har alltid gjort anspråk på de här vattnen, men det är först nu som landet känner sig tillräckligt starkt och tillräckligt självsäkert för att göra något.


Enligt Gaens vill Kina lösa tvisterna bilateralt.


– Kina vägrar och kommer att fortsätta vägra att sköta de här ärendena multilateralt. Landet är inte alls nöjt över att USA vill blanda sig i de här frågorna.


Kina har tredubblat sin militärbudget under det senaste årtiondet, och skaffat sig nya hangarfartyg, och ny militärteknologi.


Orsaken till kampen om Sydkinesiska havet är att området antas gömma enorma olje- och gasfyndigheter – 61 miljarder fat samt uppskattningsvis 54 miljarder fat som ännu inte lokaliserats. De rikedomarna är något energihungriga Kina inte vill släppa ifrån sig åt grannländerna.


Obamas sociala vecka


Obama satsar hårt på de multilaterala asiatiska mötena. Under helgen stod han värd för det ekonomiska Apec-mötet på Hawaii och efter besöket i Australien blir det dags för East Asian Summit, toppmötet för de östasiatiska länderna samt Ryssland och USA.


– Han använder mötena för att poängtera USA:s hållning, säger forskaren Bart Gaens.


Han påpekar att maktkampen sätter många av de mindre länderna i en svår position.


– De tvingas välja sida. Till exempel Japan har starka ekonomiska relationer till Kina, men samtidigt ett säkerhetssamarbete med USA. Nu ska Japan gå med i frihandelsområdet Trans-Pacific Partnership, där Kina inte är medlem. Det tvingar Japan att skifta fokus från Östasien mera mot Stilla havet.


Gaens säger att det nu finns en mängd konkurrerande och överlappande samarbetsorganisationer i Asien. Han tror att maktkampen kommer att göra den starkaste samarbetsorganisationen Asean starkare i framtiden.


Sanna Karlsson