I kläm mellan Saudiarabien och Iran
Hufvudstadsbladet
Janne Wass

Institute Programme Director Mika Aaltola commented on the situation in Bahrain, where tensions between the ruling Sunni and the opposing Shia muslims remain, in the daily Hufvudstadsbladet on 29 March.

 

Det lilla öriket Bahrain skapade rubriker för vapenhandel med Finland. Efter den arabiska våren är landets shia- och sunnimuslimer slitna mellan de religiösa inriktningarnas geografiska högsäten.

Finland har sålt vapen till ett land vars styre dödade oppositionsaktivister år 2011. Det hävdar en rapport från organisationen Safer Globe Finland, som publicerades den 18 mars. Finland sålde jaktgevär för 2,6 miljoner euro till Bahrain utan Utrikesministeriets godkännande. På grund av kryphål i den finländska lagstiftningen kunde byråkratin kringgås.

Bahrain är en liten östat mitt i Persiska viken, som tidigare främst var känd för sin Formel 1-deltävling. Sedan inträffade den arabiska våren.

– Missnöjet har pyrt en längre tid i Bahrain, som styrs av landets sunnimuslimer, trots att shiiterna är i majoritet, förklarar Mika Aaltola på Finlands utrikespolitiska institut.

Drygt 65 procent av bahrainierna är shiiter, vilket inte reflekteras i politiken. De höga posterna är reserverade för sunniter, medan shiiterna ofta gör de lågavlönade och tunga arbetena i samhället. De båda lägren har ändå levt i relativ harmoni. Shiiterna får fritt utöva sin religion, och blandäktenskap är vanliga.

– Men den religiösa tillhörigheten har blivit en allt starkare identitetsfaktor i hela området. Det kulminerade i den arabiska våren och nu är det som om shiiterna skulle ha genomgått ett politiskt uppvaknande, säger Aaltola.

I februari 2011 samlades tusentals aktivister vid Pärlrondellen i huvudstaden Manama och krävde reformer. Armén slog våldsamt ner den fredliga demonstrationen, vilket ledde till kravaller. Kungahuset kallade in hjälp från grannlandet Saudiarabien, likaså styrt av sunniter, som sände in sin armé och tiotals aktivister miste livet.

Svartmålade shiiter
I dag råder ett spänt lugn, men kravaller förekommer sporadiskt. Kungahuset överraskade omvärlden genom att beställa en oberoende utredning om våldsamheterna 2011, som avslöjade utbrett övervåld och tortyr från regeringens sida. Till mångas förvåning accepterade kung Hamad bin Isa bin Salman al-Khalifa utredningens resultat och utlovade reformer i landet. Oppositionen kallar det här för en fasad och säger att situationen för shiiterna tvärtom blivit värre sedan 2011.

– Kungahuset säger att shiiterna vill ta över landet, säger den sunnitiska människorättskämpen och parlamentsledamoten Ibrahim Sharif till tidningen Time. I Tunisien och Egypten präglades uppresningarna av enighet över de religiösa gränserna och därför är det ett smart drag av kungahuset, som fruktar revolt, att dela folket, menar han.

Det är ändå inte speciellt många som kräver kungens avgång. Den urgamla dynastin är populär och oppositionen kräver i första hand en fungerande konstitutionell monarki, där shiiter och sunniter har samma möjlighet att klättra på samhällsstegen. Nu sitter kungens farbror som premiärminister och hans son som vice premiärminister.

Amerikansk fristad
I bakgrunden finns också internationell maktpolitik. Saudiarabien fruktar shiamuslimerna i Bahrain av flera orsaker, en är att det finns en rätt stor shiitisk minoritet också i Saudiarabien. Det är dessutom bara en havsremsa mellan Saudiarabien och ärkefienden Iran, som är shiaislams högborg. I det havet ligger lilla Bahrain. Regeringarna i Bahrain och Saudiarabien har anklagat oppositionen för att ta sina order från Iran, men inga bevis på det har hittats. I Bahrain är folket araber i förs- ta hand och shiiter i andra hand, skriver Times korrespondent Aryn Baker. Mika Aaltola håller med.

– Det där är nu Saudiarabiens syn på saken. Men den bahrainska shiismen är nog ganska hemlagad.

För USA är däremot Bahrain viktigt, eftersom den amerikanska flottan har en stor bas på ön.

– Det har i många år varit en mycket viktig knutpunkt för att USA ska kunna upprätthålla sin militära styrka i Persiska viken, och dessutom är det ett bra ställe att spionera på Iran från.

Diskussionstrevare mellan rege-ringen och aktivisterna har gjorts i landet, men hittills har kungahuset varit ovilligt att inleda några regelrätta förhandlingar.

Källor: BBC, Time, AP, Amnesty International, Helsingin Sanomat, Yle, Le Monde Diplomatique, SaferGlobe Finland

Fakta:
Familjedynasti styr Bahrain

• Det lilla landet mitt i Persiska viken har styrts av familjen al-Khalifa sedan 1783. Den sunnitiska dynastin har överlevt brittiskt herravälde, allmänna val och shiitiska kuppförsök.

• Kung är Hamad bin Isa bin Salman al-Khalifa. Den verkliga maktfaktorn anses ändå vara hans farbror Khalifa ibn Salman al-Khalifa, som varit premiärminister i över 40 år.

• Landet har vissa oljefyndigheter, men kan inte mäta sig i rikedomar med sina grannländer på den arabiska halvön.

• Arabvårens protester slogs brutalt ner av regeringen med hjälp av Saudi- arabien i februari 2011 med tiotals döda som följd. Regeringen har straffat oppositionsaktivister med livstids fängelse.

Bildtext:
– Protester. Oroligheterna i Bahrain har blossat upp efter årsdagen för demonstrationen vid Pärlrondellen i februari 2011. Den här mannen trotsar myndigheternas förbud mot den populära Guy Fawkes-masken.