Tandemissa vaihdetaan paikkoja : Putinin presidenttiehdokkuus ei yllättänyt, Medvedevin uuden viran luonne arvoitus.
Etelä-Suomen Sanomat, Turun Sanomat
Hanna Leppänen

Venäjällä julkistettiin lauantaina poliittinen kuvio, joka ei ollut yllätys kenellekään. Tapahtumien järjestys sujui korrektisti. Presidentti Dmitri Medvedev ehdotti Yhtenäisen Venäjän puoluekokouksessa, että pääministeri Vladimir Putin nimitettäisiin puolueen presidenttiehdokkaaksi. Ehdotus hyväksyttiin ja Putin ilmoitti pitävänsä ehdokkuutta suurena kunniana.

Pääministeri Putin puolestaan esitti puoluekokousväelle, että presidentti Medvedev olisi ykkösenä puolueen ehdokaslistalla joulukuun alun parlamenttivaaleissa ja tulisi vaalivoiton myötä uudeksi pääministeriksi. Järjestely hyväksyttiin ja myös Medvedev antoi suostumuksensa.

– Ilmoituksia osattiin odottaa tänä viikonloppuna. Vladimir Putinin presidenttiehdokkuutta ei enää loppukesän jälkeen epäillyt kukaan, mutta Dmitri Medvedevin pääministerin tehtäviin liittyy enemmän epäselvyyttä, toteaa tutkija Katri Pynnönniemi Ulkopoliittisesta instituutista.


Putin aina johdossa


Pynnönniemen mukaan Medvedevin kykyjä on epäilty venäläisissä analyyseissä ja arveltu, että Putin pitäisi presidenttinäkin käsissään monet niistä toimista, joihin hän ennätti tottua neljä vuotta kestäneellä pääministerikaudellaan.

Jos ja kun Vladimir Putin valitaan ensi maaliskuussa Venäjän presidentiksi, hänestä voi tulla Kremlin valtias vuoteen 2024 saakka. Presidenttikausi kestää Venäjällä lakiuudistuksen jälkeen kuusi vuotta ja viran enimmäisaika on kaksi kautta. Putin tulisi siten olleeksi presidenttinä yhteensä 20 vuotta.

Lauantain ilmoitukset lopettivat arvuuttelun Putinin ja Medvedevin tulevista aikeista, mutta tyyli ei Katri Pynnönniemen mielestä lisää venäläisten luottamusta poliittiseen järjestelmäänsä.

Tuoreiden mielipidemittausten mukaan yli puolet venäläisistä pitää duuman vaaleja poliittisena näytelmänä ja runsaat 60 prosenttia uskoo Yhtenäisen Venäjän manipuloivan vaalituloksia. Myöskään presidentinvaaleissa venäläisellä äänestäjällä ei ole vaihtoehtoja.


Kuin yhdestä puusta


– Ensi viikosta tulee mielenkiintoinen, kun venäläisten mielipiteistä aletaan saada enemmän tietoa, tutkija Katri Pynnönniemi toteaa.

Medvedevin ajamia uudistuksia tukeneet venäläiset politologit Igor Jurgens ja Jevgeni Gontmaher ennustivat heinäkuussa, että Medvedevin virkakausien jääminen yhteen saisi Venäjällä aikaan muun muassa pääomien paon, pörssiromahduksen, sosiaalisten ongelmien lisääntymisen ja ääriliikkeiden vahvistumisen.

Pynnönniemi ei oikein usko näin rajuihin reaktioihin. Hänen mukaansa Venäjällä tiedetään ja tunnustetaan, että Vladimir Putin ja Dmitri Medvedev ovat lopulta kuitenkin yhdestä puusta veistettyjä.

Elokuussa tehdyn kyselyn mukaan 41 prosenttia venäläisistä uskoi Putinista tulevan seuraava presidentti ja 22 prosenttia luotti Medvedevin valintaan. Vielä tammikuussa asetelma oli tasaisempi: 38–30 Putinin hyväksi. Brittiläisen vedonlyöntitoimiston tuoreen arvion mukaan Putinin mahdollisuudet voittaa presidentinvaalit ovat 7,9 kertaa paremmat kuin Medvedevin.

Varteenotettavaa vastaehdokasta Putinilla ei ole. Pynnönniemi uskoo, että joku liberaaleista lähtee ehdolle, vaikka vähäinen ja hajanainen oppositio samaan aikaan suunnitteleekin duuman vaalien boikotointia.


Tyyli ei lisää venäläisten luottamusta poliittiseen järjestelmäänsä.
Katri Pynnönniemi


Kommentti


Batman otti paikkansa


Venäjän demokratia on omintakeista. Vladimir Putin myönsi lauantaina, että hän ja Dmitri Medvedev olivat jo vuosia sitten sopineet tehtäviensä vaihtamisesta. Virallisen vahvistuksen aika ei kuitenkaan ollut ennen lauantaita.

Vielä kesällä aprikoitiin kumpi miehistä lopulta lähtisi ehdolle ensi maaliskuussa järjestettäviin presidentinvaaleihin. Asianosaiset olivat itse luvanneet, etteivät haasta toisiaan ja Medvedevilläkin oli kannattajansa.

Lopulta Putin ei malttanut odottaa pitempään tai sitten presidentti ja pääministeri vain laskivat, että Putinin mahdollisuudet vaalivoittoon ovat vahvemmat.

Ratkaisu ei lopulta ollut yllätys, Putinhan on näyttänyt käyvän jatkuvaa vaalikampanjaa todistellen kykyjään Venäjän tarvitsemana vahvana machomiehenä.

Amerikkalaisen diplomaatin kuvaus Putinista Batmanina ja Medvedevistä apupoika Robinina taitaa sittenkin olla osuva. Taitavasti pelaten kaksikko on saanut aikaan tilanteen, missä voivat lähes ilmoitusluonteisesti kertoa ketkä johtavat Venäjää tulevinakin vuosina.


Hanna Leppänen


Kirjoittaja on maakuntalehtien yhteisen ulkomaantoimituksen toimittaja.


Venäjän johtajapeli ei miellytä kaikkia

Hallinto pysyy yhtä epäpätevänä ja epäammattimaisena kuin tähänkin saakka.

Gennadi Zjuganov, kommunistipuoleen moninkertainen presidenttiehdokas.

He haluavat jättää kaiken ennalleen 12 vuodeksi. Eli loputtomiin.

Grigori Javlinski, liberaali veteraanipoliitikko.

Tämä on isku Venäjän presidentti-instituution arvovallalle.

Gleb Pavlovski, politiikan asiantuntija ja Kremlin entinen neuvonantaja.

Tämä hallinto romahtaa, se on varmaa.

Mihail Kasjanov, ex-pääministeri ja nykyinen oppositiopoliitikko.