'Konfliktit vetävät seikkailunhaluisia'
Kaleva
Tatu Airo

Senior Research Fellow at the Institute Teemu Sinkkonen said in an interview with Kaleva on March 6th that conflicts attract adventurous people. However, Sinkkonen did not believe that all the fighters that have gone to Syria from Finland would be radical terrorists.

Poliittista radikalismia tutkinut Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Teemu Sinkkonen sanoo, että konfliktien taistelukentät vetävät puoleensa seikkailunhaluisia ihmisiä.
Hän ei kuitenkaan usko, että kaikki Syyriaan Suomesta lähteneet taistelijat olisivat radikaaleja terroristeja. Monet eivät välttämättä lähtiessään tiedä, mihin ryhmittymään he päätyvät.
Sinkkosen mukaan on mahdollista, että osa taistelijoista on lähtenyt ajamaan demokratiaa diktatuurin tilalle, mutta päätynytkin ryhmään, jonka tavoitteet ovat toisenlaiset. Ulkomaalaisia taistelijoita saatetaan myös käyttää hyväksi.
”Otetaan esimerkiksi passi pois ja kiristetään tekoihin.”
Taisteluihin lähtevät ovat kuitenkin usein valmiita menemään äärimmäisyyksiin.
”En silti usko, että Syyriasta Suomeen palaavat alkaisivat täällä suoraan toimintaan. Suomi ei ole keskeinen maa ääri-islamilaisessa maailmankuvassa. Rekrytointia tai rahoitustoimintaa he saattaisivat tehdä.”
Sinkkonen ei pidä Suomesta Syyriaan lähteneiden määrää lopulta kovin suurena.