Nöyrtyneet demokraatit tarjoavat nyt sovinnon kättä
Aamulehti
Anne Kauranen & Ilkka Timonen


Kongressi: Republikaanit veivät edustajainhuoneen, senaatti säilyi demokraateilla


Vaaliriitelyn jälkeen republikaanien ja demokraattien on kyettävä yhteistyöhön ja kompromisseihin, jos he haluavat saada lähes 10 prosentin työttömyyden laskuun.

Vaalien jälkeisessä Washingtonissa on kaksi johtajaa ylitse muiden: presidentti Barack Obama, ja uutena republikaani John Boehner, joka on nousemassa edustajainhuoneen puhemieheksi.

Edustajainhuoneessa demokraatit menettivät enemmistönsä ja senaatissakin enemmistö säilyi vain niukasti. Demokraatit kiirehtivätkin Obaman johdolla luomaan Washingtoniin sovintomielialaa.

Heti vaalitulosten selvittyä Obama soitti Boehnerille onnittelupuhelun, jossa hän toivoi republikaaneilta yhteistyöhalukkuutta. Boehner ilmoitti yhteistyön olevan ehdollista.

– Toivomme, että presidentti Obama kunnioittaa nyt kansan tahtoa ja muuttaa kurssiaan. Sikäli kun hän haluaa toimia näin, me olemme valmiita työskentelemään yhdessä, Boehner vastasi.

Jotain yhteistyön vaikeudesta kertoo se, että Boehner uhkasi heti torpata Obaman terveydenhuoltouudistuksen.

Kummallakaan puolueella ei ole varaa eristäytyä omaan nurkkaansa. Työttömyysluvut lähentelevät kymmentä, ja äänestäjät ovat erittäin tyytymättömiä maan taloustilanteeseen.

– Yhdysvaltain tilanne on niin huono, että ainoa järkevä tie on yhteistyön tie, sanoo Pohjois-Amerikan tutkimuksen professori Katri Sieberg Tampereen yliopistosta.

Nyt, kun valta Washingtonissa jakaantuu puolueiden kesken, kansalaiset raivostuvat molemmille puolueille, jollei taloustilanne kohene. Eri asia on, muistavatko puolueet tämän, kun seuraaviin vaaleihin on aikaa.

Presidentin uudistuspolitiikan läpivieminen oli vaikeaa jo silloin, kun demokraateilla oli enemmistö kongressin molemmissa kamareissa.

– Uudet poliittiset realiteetit ovat, että enää Obama ei saa mitään suurta aikaiseksi, akatemiatutkija Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista sanoo.

Silti hän muistuttaa, että monista asioista republikaanit ja demokraatit ovat samaa mieltä.

Obaman alamäki

Entä mihin katosi presidentti Barack Obaman kahden vuoden takainen jättisuosio?

– Yhdysvaltalainen äänestäjä äänestää yleensä lompakollaan, ja taloudellisen kriisin ollessa kyseessä presidentin saavutukset jäävät tämän varjoon, Mika Aaltola selittää.

Moni valkoinen äänestäjä kokee asemansa uhatuksi nyky-Yhdysvalloissa, joka kulkee yhä monikulttuurisempaan suuntaan hispaani- ja mustan väestönosan kasvaessa. Obama on tämän muutoksen symboli.

Obama on nyt samanlaisessa tilanteessa kuin esimerkiksi presidentit Bill Clinton ja Ronald Reagan ennen häntä: kongressin enemmistö on toisen puolueen hallussa.

– Obamalle vaalitulos saattaa olla jopa hyödyllinen, sillä nyt hänellä on todellinen poliittinen oppositio, joka myös joutuu ottamaan vastuuta asioista. Hän pystyy sitä kautta peilaamaan ihmisille eroja republikaanien politiikan ja omansa välillä.