Isisin lyömisestä voi seurata ongelmia muualla
Turun Sanomat
STT–Niilo Simojoki

Senior Research Fellows at the Institute Teemu Sinkkonen and Wolfgang Mühlberger commented on the terror organisation Isis in Turun Sanomat on September 23rd. According to Sinkkonen, examples from Afghanistan show that a terror organisation based on violence cannot transform into a functioning state. According to Mühlberger, the airstrikes and the military support for the non-Islamic opposition likely only escalate and prolong the warfare.
Ulkomaalaiset vapaaehtoistaistelijat ovat omiaan levittämään terrorismia.
Isis-järjestön sotilaallinen nujertaminen saattaa lisätä terrorismin uhkaa muualla maailmassa. Syyrian sisällissotaan lännen ilmaiskut ja maltillisten kapinallisten aseistaminen eivät tuo ratkaisua, todennäköisesti ne vain pitkittävät konfliktia, arvioivat tutkijat.
Isisin julistus oman valtion, islamilaisen kalifaatin, luomisesta ei ole kestävällä pohjalla, sanoo Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Teemu Sinkkonen. Lyhytkestoiset esimerkit muun muassa Afganistanista osoittavat, ettei väkivaltaan perustuva terroristijärjestö kykene muuntautumaan toimivaksi valtioksi
Toinen Isisin heikkous ovat lukuisat liittolaiset, esimerkiksi Irakin sunniheimot, joihin Isisin nopea laajeneminen on tukeutunut.
– Liittolaisilla ei ole samaa päämäärää kun Isisin johtajalla. Tämä liittouma tulee rakoilemaan, Sinkkonen ennustaa.
Tutkijan mukaan Isisin sotilaallinen lyöminen on kohtalaisen helppoa, minkä jälkeen se palaa takaisin pienempien solujen jihadistijärjestöksi. Kokonaan Isis ei katoa, vaan edessä on vuosikymmenten taistelu, Sinkkonen ennustaa.
Julma väkivalta houkuttelee
Isisin mahtisaseman murtaminen voi synnyttää uudenlaisia ongelmia. Tässä tärkeä osa on lukuisilla ulkomaalaistaistelijoilla, joita järjestön menestys on houkutellut sen riveihin.
– Kyllä sinne tämän kesän aikana on varmaan lappanut enemmän ulkomaalaisia kuin viimeisen vuoden aikana yhteensä, Sinkkonen arvelee.
Jos Isis lyödään Irakissa ja jossain määrin Syyriassa, se pirstaloituu ja leviää muualle maailmaan – ensi sijassa Lähi-itään, mutta myös länsimaihin.
– Tutkimukset ulkomaalaistaistelijoista osoittavat, että henkilöt, joilla on taistelukokemusta, ovat myös kyvykkäimpiä toteuttamaan terrori-iskuja, Sinkkonen kertoo.
Hänen mukaansa Isis on ottanut “avosylin” vastaan kaikki vapaaehtoiset kun taas muut jihadistijärjestöt ovat olleet tarkkoja siinä kehen luottavat.
Internetissä julkaistut brutaalit videot ovat myös houkutelleet vapaaehtoista lisäämällä Isisin tunnettavuutta. Mestaamiset kameran edessä saattoivat Sinkkosen mukaan olla lopulta huono veto, koska lännen sotilasvoimaa Isis ei pysty voittamaan.
– Jos he eivät olisi sitä tehneet, he saisivat todennäköisesti jatkaa siellä entisellään vielä aika pitkään.
Syyriassa huonoja vaihtoehtoja
Yhdysvaltain johdolla koottava liittouma Isisiä vastaan hakee vielä muotoaan. Ilmaiskuja on tehty Irakissa, mutta sisällissodan jakamassa Syyriassa tilanne on huomattavasti vaikeampi: Isisin heikentäminen kun saattaa hyödyttää aiempaa päävihollista, presidentti Bashar al-Assadia.
Vaikka Yhdysvallat toteuttaa aikeensa “maltillisen opposition” aseistamisesta, se ei riitä haastamaan kovaksi vastustajaksi osoittanutta Syyrian armeijaa. Ei-islamistisen opposition sotilaallinen tukeminen ja ilmaiskut todennäköisesti vain kiihdyttävät ja pitkittävät pattitilanteeseen jämähtänyttä sodankäyntiä, arvioi Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Wolfgang Mühlberger.
Isisin, maltillisten kapinallisten ja armeijan lisäksi Syyriassa on muitakin ryhmittymiä, jotka saattavat vallata Isisin mahdollisesti jättämän tilan, Mühlberger muistuttaa. Näitä ovat muun muassa toinen islamistinen äärijärjestö al-Nusra sekä kurdit, jotka parhaillaan taistelevat Isisiä vastaan lähellä Turkkia.