Ulkopolitiikan johtaja saa vaikean pestin
Kauppalehti
Jarno Hartikainen

Programme Director at the Institute Juha Jokela commented on the nomination of the EU foreign policy representative in Kauppalehti on August 29th. According to him, the crisis in Ukraine has increased calls for uniting the EU’s foreign policy.
Huippukokous nimittää EU:n ulkopoliittisen edustajan ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan.
EU-maiden päämiesten on tarkoitus sopia huomenna kahden yhä avoinna olevan huipputehtävän täyttämisestä. Kokouksen alla näyttää yhä selvemmältä, että EU:n ulkopoliittiseksi edustajaksi on nousemassa Italian ulkoministeri Federica Mogherini, kun taas toinen pesti, Eurooppa-neuvoston puheenjohtajuus, on yhä täysin auki.
Ukrainan kriisi on mutkistanut “EU:n ulkoministerin” valintaa, sillä jotkut jäsenmaat ovat pitäneet Mogherinia liian Venäjä-myönteisenä. Mogherinia on myös pidetty kokemattomana. Hän on toiminut ulkoministerinä vain puoli vuotta. Valinta näyttää silti hyvin selvältä.
Se, millaisen roolin valittava henkilö ulkopolitiikan johdossa ottaa, jää nähtäväksi. Jäsenmaat ovat perinteisesti halunneet pitää ulko- ja turvallisuuspolitiikan pitkälti omissa käsissään. Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Juha Jokela uskoo, että politiikan yhtenäistämiseen on nyt kuitenkin uutta halua.
“Ukrainan kriisi on tuonut tähän uutta konkretiaa.”
Carnegie Europe -ajatushautomon johtaja Jan Techau puolestaan arvioi, että yhtenäisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan luominen ei edelleenkään ole helppoa.
“On mahdotonta ennustaa, onko Mogherini heikko vai vahva ulkopolitiikan johtaja. Hän ei kuitenkaan voi luottaa siihen, että jäsenmaat tukevat häntä EU:n ulkopolitiikan yhtenäistämisessä”, Techau kirjoittaa EurActiv-sivustolla.
Lauantaina etsitään myös seuraaja Herman Van Rompuylle, Eurooppa-neuvoston nykyiselle puheenjohtajalle. Puheenjohtaja on välittäjä ja kompromissien rakentaja jäsenmaiden välillä. Ehdokkaista kaksi on yli muiden: Puolan pääministeri Donald Tusk sekä Tanskan pääministeri Helle Thorning-Schmidt.
Myös euromaiden huippukokouksille on tarkoitus valita uusi puheenjohtaja. Jos Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja tulee euroalueen ulkopuolelta, tarvitsee euromaiden päämiesten kokous oman vetäjänsä.
Euroryhmän puheenjohtajaa lauantain kokouksessa ei valita, vaan päätös kuuluu valtiovarainministereille.
Valinta siirtynee selvästi myöhemmäksi, sillä Jeroen Dijsselbloemin kausi on kesken, eikä hänen asemaansa haluta vaarantaa.