Erimielisyyksistä keskusteltiin
Pohjalainen

Pohjalainen commented in its editorial on June 11th on the Finnish-Russian relations, citing Director of the Institute Teija Tiilikainen. According to her, Russia tries to unbalance the EU’s unity by using bilateral relations.

Suomesta ei  tule Venäjän ja EU:n välien parantajaa, vaikka Suomella ilmeisesti on muuta EU:ta paremmat suhteet Venäjään. Sekä tasavallan presidentti että ulkoministeri tulivat tähän tulokseen neuvoteltuaan Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin kanssa. Kahdenväliset keskustelut ovat tärkeitä varsinkin silloin, kun kriisit siirtävät neuvottelijat eri leireihin.

Teija Tiilikaisen mukaan venäläisessä ystävyydessä on kyseessä vanha roomalainen hajoita ja hallitse -periaate. Vaikka niin olisikin, Suomelle Venäjän suosiollisuus on helpompi pala kuin pelkoa herättävä ärhentely.

Presidentti Sauli Niinistö korosti, että Suomen ja Venäjän suhteissa ei ole käytännön ongelmia, mutta Venäjän ja EU:n yhteistyön ongelmat heijastuvat välillisesti myös Suomeen. Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan Venäjältä löytyy lausunnonantajia joka lähtöön, mutta virallisissa keskusteluissa Venäjä ei kohdista vaateita Suomeen. Hätkähdyttävin lausunto oli sunnuntaisessa Hufvudstadsbladetissa, jossa entinen EU-parlamentaarikko Sergei Markov uhkasi kolmannella maailmansodalla, jos Suomi liittyy Natoon. Venäjää taitavien asiantuntijoiden mukaan suomalaisten venäjän osaamattomuudessa on se hyvä puoli, ettei kaikkia näitä heittoja tarvitse ymmärtää.