Paikkajako vielä kesken
Etelä-Saimaa
Pinja Valkonen

Director of the Institute Teija Tiilikainen commented on the division of seats in the European parliament in Etelä-Saimaa on June 8th.

EU-vastaiset puolueet etsivät yhä sijaansa europarlamentissa. Suomalaismeppien ryhmät ovat selvillä.

Eurokriittisyys ei voittanut Euroopan parlamenttivaaleissa.

Kun unionikriittisiksi profiloituneita puolueita tarkastelee lähempää, osa niistä paljastuu jopa euromyönteisiksi.

— Hyvinkin kansallismielisiltä vaikuttavat puolueet kannattavat euroa ja unionin sisämarkkinoita, valtio-opin professori Tapio Raunio Tampereen yliopistosta sanoo.

— Eivät perussuomalaisetkaan aja Suomen eroa unionista tai eurosta, Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen jatkaa.

EU-kriittisiksi luokiteltujen puolueiden joukko on kirjava.

— Siellä on äärivasemmistoa ja -oikeistoa sekä populistisia puolueita. Mitään yhteisiä tavoitteita unionin tasolla niillä ei ole, Tiilikainen sanoo.

Kritiikissä on paljolti kyse puhetavasta. Puolueet haluavat erottautua EU-myönteisistä valtapuolueista arvostelemalla unionia. Konkreettisia ehdotuksia niillä on harvoin.

— Näiden puolueiden on vaikea muotoilla mielipiteitään, kun parlamentissa haetaan kantaa yksityiskohtiin esimerkiksi sisämarkkinalaista, Tiilikainen sanoo.

Vaalien jälkeinen ryhmäruletti pyörii edelleen. Nyt jännitetään, millaisia liittoutumia Euroopan yhdentymistä oikeasti vastustavat puolueet saavat solmittua.

Avainasemassa ovat maansa eroa unionista ajava Britannian itsenäisyyspuolue Ukip ja Ranskan äärioikeistolainen Front National -puolue.

Radikaalien vaikutusvalta riippuu siitä, saavatko ne muodostettua omia poliittisia ryhmiä. Europarlamenttiryhmän muodostaminen vaatii vähintään 25 meppiä seitsemästä eri maasta.

Ukipin johtama Vapaa ja demokraattinen Eurooppa (EFD) ei enää täytä ryhmävaatimuksia, kun perussuomalaiset ja Tanskan kansanpuolue loikkasivat maltillisempaan konservatiivien ja reformisten EKR-ryhmään.

— Sitoutumattomiin asettuminen on yksi vaihtoehto, jos EFD ei saa muodostettua omaa ryhmää. Osa jäsenistä saattaa loikata EKR:ään, Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen verkoston tutkijatohtori Timo Miettinen arvioi.

Kansallismielinen ja maahanmuuttokriittinen Front National on jäämässä eristyksiin: valtaryhmät eivät halua tehdä yhteistyötä sen kanssa.

— Rasistisiin puolueisiin ei haluta koskea metrin kepilläkään, Raunio sanoo.

Front National on liian radikaali jopa Ukipille, joten EFD:n raunioiden sulautuminen ranskalaisiin on epätodennäköistä.

Front National pyrkii muodostamaan ryhmän liittoutumalla Hollannista, Itävallasta ja Belgiasta nousseiden samanmielisten puolueiden kanssa. Nähtäväksi jää, saavatko he joukkoonsa meppejä seitsemästä eri valtiosta.

Ryhmien muodostamiseen on aikaa 24. kesäkuuta saakka.

Viimeistenkin suomalaismeppien paikat varmistuivat, kun perussuomalaiset vaihtoivat ryhmää keskiviikkona.