Ecuador tukee Yhdysvaltojen riesoja
Helsingin Sanomat
Matti Mielonen

In an interview by the daily Helsingin Sanomat on 25 June, Institute Researcher Mikael Wigell commented on Ecuador’s attitude to US whistleblowers. 

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Mikael Wigell kommentoi Helsingin Sanomoien haastattelussa 25.6. Ecuadorin suhtautumista Yhdysvaltojen tietoja vuotaneisiin.

 

Suomalaistutkija ei näe asiassa “mitään outoa tai salaliittoa”. Wikileaksin Assange on piileksinyt Ecuadorin lähetystössä jo vuoden.

Snowden Yhdysvaltain syyttäjien jahtaaman Edward Snowdenin karkumatka Hongkongista Moskovaan kiristi Venäjän ja Yhdysvaltojen välejä, joita kiristävät jo valmiiksi esimerkiksi kiistat Syyrian kriisistä. Snowdenin lyhytkin käynti Moskovassa antoi saksalaisen Der Spiegelin arvioijan mukaan venäläisille tilaisuuden kuitata yhdysvaltalaisille moitteet Venäjän ihmisoikeuspulmista.

Yhdysvaltojen ulkoministeriö varoitti sunnuntaina uutistoimisto Reutersin mukaan “läntisen pallonpuoliskon” valtioita, että NSA-vuotajaa ei saa päästää jatkamaan matkaansa muuten kuin luovutettavaksi Yhdysvaltoihin.

Snowden on Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n entinen työntekijä, joka paljasti Yhdysvaltojen ja Britannian verkkotiedustelun kesän alussa.

Wikileaks NSA-vuotaja Edward Snowden lähti Hongkongista Moskovaan vuotosivusto Wikileaksin saattajan kanssa, koska järjestön lakimiehen Baltasar Garzonin mukaan Wikileaks haluaa varmistaa hänen turvallisuutensa.

Yhdysvallat haluaa myös Wikileaksin perustajan Julian Assangen, joka on viime kesäkuusta ollut Ecuadorin Lontoon-suurlähetystössä. Britannia pidättää Assangen, jos hän poistuu lähetystöstä. Assange pelkää luovutusta Ruotsiin, jossa häntä halutaan kuulustella seksuaalirikoksista. Assange pelkää Ruotsin luovuttavan hänet Yhdysvaltoihin, jossa odottavat syytteet salaisten asiakirjojen julkaisemisesta. Wikileaksin merkittävin vuoto oli vuonna 2010, jolloin se julkaisi satojatuhansia yhdysvaltalaisia diplomaattisähkeitä.

Viime viikolla Assange ilmoitti uutistoimisto Reutersille, ettei poistu lähetystöstä, vaikka Ruotsi ei häntä vaatisikaan. Samoin viime viikolla Britannian ulkoministeri William Hague neuvotteli Ecuadorin ulkoministerin Ricardo Patinon kanssa ratkaisusta, mutta taas turhaan.

Assange kirjoittaa nyt laulua puertoricolaiselle rapyhtyeelle Calle 13:lle viestinnän vääristelystä ja politiikasta.

Ecuador Pieni eteläamerikkalainen Ecuador on myöntänyt turvapaikan Assangelle ja ottanut myönteisesti vastaan Snowdenin hakemuksen.

“Tämä on presidentti Rafael Correalle ja Ecuadorille tilaisuus patsastella kansainvälisellä näyttämöllä. Correa voi ottaa Hugo Chávezin roolin antiamerikkalaisen maailman johtajana”, sanoo ulkopoliittisen instituutin tutkija Mikael Wigell. Maaliskuussa kuollut Venezuelan presidentti Chávez tunnettiin omaleimaisesta sosialismista ja Yhdysvaltojen vastustamisesta.

Kotimaassaan suosittu Correa on ollut presidenttinä vuodesta 2007. Ecuadorin öljyvetoinen talous on kasvanut kohtalaisesti vuodesta 2005, ja tänä vuonna kasvuksi ennustetaan Reutersin mukaan neljää prosenttia.

Ecuador on yhä pieni ja köyhä verrattuna Venezuelaan, eikä Correa ole Chávez, Wigell huomauttaa. Correa on vasemmistolainen populisti, mutta hän on Chávezia avoimempi keskustelemaan Yhdysvaltojen ja Euroopan kanssa. “Ecuador vain käyttää mahdollisuutta hyväkseen. En näe tässä mitään outoa tai salaliittoa”, Wigell sanoo.