”EU:n toiminta ei ole ollut uskottavaa”
Turun Sanomat
Janne Yläjoki

Ulkopoliittisessa instituutissa EU:n ja Länsi-Balkanin suhteita tutkivan Tanja Tammisen mielestä EU:n toiminta ei ole ollut Serbian kohdalla kovinkaan uskottavaa.

– Serbian EU-polulla kaikki tahänastiset vaiheet on jäädytetty siihen asti kunnes sotarikolliset saadaan kiinni, mutta kuitenkin tästä linjauksesta on kerta toisensa jälkeen joustettu. Niin tapahtui nytkin, kun EU:n neuvosto siirsi jäsenyyshakemuksen eteenpäin komissiolle, Tamminen huomauttaa.

Tammisen mukaan EU:lla on serbien silmissä uskottavuusongelma myös siksi, että Kroatian kohtelu sotarikosasioissa ei ole ollut yhtä tiukkaa.

– Kroatialle sotarikosasiat nousivat kriittiseksi vasta virallisten jäsenyysneuvottelujen kohdalla.

Siihen, että Hollanti voisi käyttää veto-oikeuttaan Serbian jäsenyyshakemusta vastaan, Tamminen ei kuitenkaan suuremmin usko.

– Teoriassa näin voisi tapahtua, mutta käytännössä yksi maa tuskin lähtee kaatamaan päätöstä. Sellaista vältetään viimeiseen asti, ellei sitten kysymys ole jostain todella suuria tunteita herättävästä intressiristiriidasta, jollaisena voi pitää esimerkiksi Kreikan ja Makedonian nimikiistaa.

Serbian EU-pyrkimysten pahimmat uhkaajat saattavatkin lopulta löytyä maan sisältä. Maan johtava oppositiopuolue SRS odottaa jo kiivaasti seuraavia parlamenttivaaleja, sillä kyselyiden mukaan vain 36 prosenttia kansasta uskoo, että Mladicin toimittaminen Haagin sotarikostuomioistuimeen on maan etujen mukaista, ja ainoastaan 15 prosenttia toivoo, että tuomioistuimen kanssa tehdään täysimittaista yhteistyötä.

Äärinationalistinen 1 389-kansanliike on puolestaan luvannut 10 000 euron palkkion sille, joka paljastaa Mladicin tulevan kavaltajan henkilöllisyyden. Liikkeen mukaan Serbian nykyhallitus ajaa maata sisällissotaan.