Asiantuntija: Venäjällä on vastuuta turmasta
Iltalehti
Ville Paso

Senior Research Fellow at the Institute Sinikukka Saari commented on the shootdown of the passenger airliner in Ukraine in Iltalehti on July 19th. According to her, it is likely that Russia begins to withdraw its support of the separatists.

 

Lentoturmasta syytetyt separatistit eivät toimi pitkään ilman Venäjän tukea.

– Mikäli separatistit varmistuvat tekijöiksi, yleisen tulkinnan mukaan Venäjä on epäsuorasti vastuussa tapahtuneesta, sanoo vanhempi tutkija Sinikukka Saari Ulkopoliittisesta instituutista.

Saaren mukaan lentokoneen alas ampuminen voi olla herätyshetki Venäjälle, jonka johtaja Vladimir Putin on jo ehtinyt esittää turman puolueetonta tutkimusta ja toivoa nopean ratkaisun löytymistä Itä-Ukrainan tilanteelle.

Tutkija arvioi, että Venäjällä on valittavaan kaksi tietä löytääkseen ulospääsyn Ukrainan kriisistä.

– Venäjä voi vetää pois tukensa separatisteilta, mitä itse pidän todennäköisenä. Toinen tulkinta on, että Venäjä toimii päinvastaisesti ja lisää tukeaan.

Valitsipa Venäjä kumman tien tahansa sen paineet vähentää tai katkaista tukiverkkojaan kasvavat tapahtuneen myötä.

– Separatistit ovat riippuvaisia Venäjän suorasta ja epäsuorasta tuesta. Suoraan tukeen on kuulunut poliittinen tuki. Epäsuoraksi tueksi lasketaan vapaaehtoisjoukot ja separatistien aseistaminen, tutkija toteaa.