Suomen maine rauhanturvaamisen suurvaltana murentunut
Helsingin Sanomat
Jyrki Räikkä

Institute researcher Charly Salonius-Pasternak comments on Finland’s current status in peacekeeping.

http://www.hs.fi/kotimaa/Suomen+maine+rauhanturvaamisen+suurvaltana+murentunut+/a1305559907534


Suomesta puhuttiin menneinä vuosikymmeninä rauhanturvaamisen suurvaltana, mutta 2000-luvulla suomalaisten rauhanturvajoukkojen koko on supistunut rajusti.


Ennätysvuonna 1999 suomalaisia rauhanturvaajia oli maailmalla keskimäärin yli 2 000, mutta viime vuonna luku laski jo alle kolmeensataan.


Tänä vuonna rauhanturvaajien määrä nousee noin 360:een, kun Suomi lähettää toukokuussa osaston Libanonin Unifil-operaatioon. Tämä ei palauta Suomen mainetta rauhanturvaamisen suurvaltana.


“Suomi ei ole rauhanturvaamisen suurvalta eikä ole ollut sitä pitkään aikaan”, sanoo tutkija Charly Salonius-Pasternak Ulkopoliittisesta instituutista.


Afganistan on tällä hetkellä merkittävin rauhanturvajoukkojen kohdemaa: Nato-johtoisessa Isaf-operaatiossa palvelee lähes 200 suomalaista. Heistä 50 kotiutetaan tämän vuoden aikana.


Länsimaat ovat vähentäneet joukkoja YK:n rauhanturvatehtävissä ja keskittyneet yhä suuremmassa määrin Naton tai EU:n johtamiin kriisinhallintaoperaatioihin.


“YK:n rauhanturvatoiminta jää tyypillisesti kehitysmaiden sotilaiden hoidettavaksi. Se on pikkuisen kiusallinen ilmiö”, toteaa erikoistutkija Tommi Huhtala Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitokselta.


YK-joukkoja kootaan nyt Bangladeshin, Nepalin ja Nigerian kaltaisista maista. Niissä sotilaan kouluttaminen ja varustaminen tulee halvemmaksi kuin länsimaissa. Esimerkiksi Afganistanissa joukkojen aseistukseen ja suojaukseen menee paljon rahaa, ja kustannukset nousevat jopa yli 200 000 euroon sotilaalta.