Suomalaisasiantuntijat: Syyria-iskuissa kyse USA:n uskottavuudesta
hs online
Elina Kervinen

Institute Researcher Charly Salonius-Pasternak commented on the speech by US Secretary of State John Kerry on the online service of the daily newspaper Helsingin Sanomat on 27 August. Kerry stated that without question the Syrian goverment used chemical weapons which makes countermeasures necessary.

 

Link to the article (in Finnish)

 

Jos Yhdysvallat ja muut länsimaat päättävät sotatoimista Syyriaa vastaan, on kyse pitkälti uskottavuuden säilyttämisestä, suomalaisasiantuntijat arvioivat.

“Yhdysvallat on asettanut erilaisia punaisia linjoja niin Pohjois-Korean, Iranin kuin Syyriankin suhteen. Voi olla, että jokin näistä punaisista linjoista pitää myös lunastaa”, Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen johtaja Torsti Sirén.

Sirén toteaa, että mahdollinen kemiallisten aseiden käyttö ja sadat siviiliuhrit tekevät Syyriasta verrattain helpon kohteen, mikäli Yhdysvallat haluaa osoittaa toimivansa sanojensa mittaisesti. Iskut on helpompi oikeuttaa kuin esimerkiksi puuttuminen Iranin tilanteeseen. Iranin ydinohjelma on pitkään huolestuttanut Yhdysvaltoja ja länttä.

“Obaman hallinnon todellinen kohde saattaisi silti olla Iran. Iran on kuitenkin se, joka tukee Syyrian hallintoa ja joka aseistaa Libanonissa Hizbollahia ja Gazassa Hamasia”, hän sanoo.

Sekä Yhdysvallat, Britannia että Ranska ovat tehneet selväksi, etteivät länsivallat katso kemiallisten aseiden käyttöä toimettomana. Selkeän lähtölaukauksen sotilasiskun petaamiselle antoi Yhdysvaltojen ulkoministerin John Kerryn puhe tiistaina. Kerry sanoi, että kemiallisia aseita on “kiistatta” käytetty.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak sanoo, että Kerry suuntasi sanansa nimenomaan valmistelemaan yhdysvaltalaista julkista mielipidettä mahdolliseen sotilaalliseen operaatioon. Tähän viittasi muun muassa se, että Kerry vetosi voimakkaasti tunteisiin.

“Se oli kaikkea muuta kuin tyypillinen ulkoministeriöstä tuleva kuiva lausunto”, Salonius-Pasternak sanoo.

Kerry totesi muun muassa olevansa itse isä ja kärsivänsä kuvista, joissa syyrialaiset isät kantavat käsivarsillaan kuolleita lapsiaan.

Lähi-idän konflikteihin puuttuminen on sisäpoliittisesti arka asia tuhansia yhdysvaltalaisuhreja vaatineen kalliin Irakin-sodan jälkeen. Yli puolet yhdysvaltalaisista vastustaa esimerkiksi Reutersin mielipidetiedustelun mukaan Syyrian tilanteeseen puuttumista.

Uutistoimisto Reutersin lähteiden mukaan “rajoitetusta voimankäytöstä” Syyrian hallintoa vastaan olisi jo sovittu, ja isku toteutettaisiin lähipäivinä.

Maanpuolustuskorkeakoulun Sirén sanoo, että ongelmallista Yhdysvaltojen kannalta iskussa Syyriaan olisi muun muassa se, että mahdolliset iskut saattaisivat vaikeuttaa huomattavasti humanitaaristen järjestöjen toimintaa kolmatta vuotta sisällissodassa olevassa maassa. Riskinä on myös levottomuuksien leviäminen esimerkiksi Israeliin.

Salonius-Pasternak katsoo, että Yhdysvalloille kyse onkin dilemmasta: sekä toimiminen että toimimattomuus on ongelmallista.

Päällimmäinen asia on kuitenkin uskottavuus, hän sanoo. Yhdysvaltojen on osoitettava, että se toimii sanojensa mukaisesti, ja Obama on julkisesti tuominnut kemiallisten aseiden käytön.

Yhdysvallat tai sen liittolaiset eivät ole vielä esitelleet selviä todisteita siitä, että nimenomaan Syyrian hallinto olisi käyttänyt kemiallisia aseita.

Valkoisen talon mukaan tiedustelupalvelun raportti kemiallisten aseiden käytöstä julkaistaan myöhemmin tällä viikolla, AFP kertoi.

YK:n tarkastajat ovat parhaillaan Damaskoksessa tutkimassa Syyrian tapahtumia. YK raportoi siitä, käytettiinkö kemiallisia aseita, ei siitä, kuka niitä käytti.

Esimerkiksi Lääkärit ilman rajoja -järjestön raportin mukaan viime keskiviikkona pääkaupunki Damaskoksen ulkopuolella tapahtuneissa iskuissa kuoli satoja, uhrien oireet viittasivat kemiallisten aseiden käyttöön.