Suomalaisjoukoista iskukohde
Kaleva
Janne Yläjoki

Kaleva näköislehti – 1.6.2011 – Sivu 2
Suomalaisjoukoista iskukohde


Janne Yläjoki


Kaleva


Maailman seuratuimpiin al-Qaida-bloggareihin kuuluva Abu Sulaiman al-Nasser kehottaa uusimmissa viesteissään iskemään Afganistanin suomalaisia ”ristiretkeläisiä” vastaan.


”Afganistanissa olevat suomalaisjoukot ovat heikkoja ja välttävät yhteenottoja, lisäksi Suomesta löytyy vain vähän kansalaisten tukea näiden joukkojen toiminnalle”, Sulaiman kirjoittaa.


”Kehotamme teitä iskemään näitä joukkoja ja heidän tukikohtiaan vastaan ankarin keinoin Mazar-i-Sharifissa ja ympäröivillä alueilla.”


”Irakin islamilaisen valtion” (ISI) sotaministerinäkin tunnettu Abu Sulaiman on lähettänyt vastikään myös toisen viestin, jos vaaditaan tuhopolttoaaltoa Eurooppaan.


”Haluamme panna Euroopan palamaan tänä kesänä… Nämä maat joutuvat panostamaan (turvallisuuteen) valtavat summat rahaa (…) raunioituneista kansantalouksistaan.


”Oi Tawheedin leijonat, polttakaa heidän rakennuksensa, maatilansa, metsänsä (…) älkääkä unohtako bensa-asemia, -säiliöitä, jakeluputkia…”, Sulaiman kehottaa kirjoituksessaan.


Yhdysvaltain ehkä arvostetuin terrorismitutkija Evan Kohlmann kehottaa suomalaisia kiinnittämään huomiota Abu Sulaimanin viestittelyyn maakuntalehtien ulkomaantoimitukselle lähettämässään sähköpostiviestissä.


Kohlmannin mukaan Sulaiman on ilmeisen verkostoitunut al-Qaida-johtaja, joka on ollut ennenkin aktiivinen nimenomaan Pohjoismaiden suunnalla.


”Abu Sulaiman esimerkiksi lähetti kuvan Tukholman joulukuisesta itsemurhapommittajasta Taimour al-Abdalysta al-Qaidan keskustelupalstalle jo ennen kuin miehen nimi julkaistiin mediassa”, Kohlmann huomauttaa.


Abu Sulaiman ilmoitti muutamaa päivää Tukholman


iskun jälkeen, että isku ”oli vasta alkua uuden pyhän sodan aikakaudelle”.


Mies vaati tuolloinkin nimenomaan Afganistanissa olevien länsimaisten joukkojen vetäytymistä – ”viipymättä ja ilman ehtoja” – tai seuraisi ”isku Euroopan sydämeen”.


Shumuk al-Islam-verkkosivulle ja al-Qaidan Inspire-verkkolehteen kirjoittava Abu Sulaiman on ollut jo pitkään muun muassa FBI:n ja amerikkalaisen SITE-instituutin (Search for International Terrorist Entities) seurannassa.


FBI varoitti miehestä esimerkiksi viime helmikuussa, kun hän kehotti iskemään pankkeja ja muita rahoituslaitoksia vastaan. FBI:n mukaan terroristien keskusteluissa oli ollut esillä eräiden New Yorkin johtavien pankkiirien nimiä.


Pääesikunnan mukaan toistaiseksi minkäänlaisesta hyökkäyksestä tai iskujen kiihtymisestä suomalaissotilaita vastaan ei ole näkynyt merkkejä.


”Kuluneen vuoden aikana on ollut enemmän yhteenottoja kuin aiemmin, mutta ihan nyt viime viikkoina ei ole ollut mitään erityistä”, kertoo tiedottaja Henrik Gahmberg Pääesikunnan viestintäosastolta.


Gahmberg soittaa vielä varmuuden vuoksi Strategian laitoksen johtajalle eversti Pekka Holopaiselle.


Everstin viesti on sama: turvallisuustilanteessa ei ole havaittu muutosta.


Myös globaali terrorismitilanne on pysynyt vakaana, arvioi Ulkopoliittisen instituutin tutkija Teemu Sinkkonen.


”Länsimaissa ei ole tehty vielä ensimmäistäkään onnistunutta terrori-iskua Osama bin Ladenin kuoleman jälkeen – kovista puheista huolimatta.”


Sinkkosen mukaan globaali terrorismi näyttäisi keskittyvän yhä selvemmin Pakistanin–Afganistanin akselille ja toisaalta maailman kaikista heikoimmin kehittyneisiin maihin, esimerkiksi Jemeniin ja Somaliaan, joissa poliittinen ja taloudellinen kriisi on jatkunut jo pitkään.