Asemiehistä leivotaan presidenttejä
Kaleva
Seppo Ylönen

Programme Director at the Institute Arkady Moshes commented on the elections in the insurgent areas in Eastern Ukraine in Kaleva on October 31st. According to him, the elections have a negative impact on the Ukraine peace process because they are clearly against the Minsk peace treaty.

Itä-Ukrainan separatistialueet tekevät omilla vaaleillaan pesäeroa Ukrainaan. Venäjä hyväksyi vaalituloksen jo etukäteen.

Saammeko esitellä kaksi kappaletta uusia presidenttejä?

Itä-Ukrainan separatistialueilla pidetään sunnuntaina vaalit, joissa valitaan Donetskiin ja Luhanskiin valtionpäämies ja parlamentti. Vaalien tuloksia ei tarvitse jännittää, sillä lopputulos on ennakkoon selvä.

”Donetskin kansantasavalta” saa presidentikseen Aleksandr Zahartshenkon. Luhanskissa samaan virkaan valitaan Igor Plotnitski.

Aleksandr Zahartshenko on Donetskin kapinallisalueen johtaja. Häntä tituleerataan pääministeriksi.

38-vuotias donetskilainen sähkömekaanikko sai viran elokuussa moskovalaiselta Aleksandr Borodailta, kun Itä-Ukrainan separatistialueiden venäläisten johtajien tilalle alettiin vaihtaa paikallisia.

Zahartshenko on toiminut sähköasentajana ja yrittäjänä. Kyiv Postin mukaan hän on kerännyt pienen omaisuuden salakuljettamalla tavaraa Ukrainan ja Venäjän rajalla.

Zahartshenkon ansiot ovat sotatantereella, ei poliittisessa ruohonjuurityössä.

Suurelle yleisölle tuntemattoman Zahartshenkon nousuväylä on ollut Harkovassa perustettu Oblot-järjestö, joka ryhtyi viime talvena panemaan järjestykseen Kiovan Maidan-aukion vallankumouksellisia. Oblot on toiminut myös Itä-Ukrainan kapinan keihäänkärkenä.

Igor Plotnitski on 50-vuotias luhanskilainen sotilas ja talousmies. Hän on Neuvostoliiton puna-armeijan kouluttama tykistöupseeri, joka on Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen työskennellyt palkkajohtajana yrityksissä.

Toukokuussa Plotnitski nimitettiin Luhanskin puolustusministeriksi ja elokuussa pääministeriksi taisteluissa haavoittuneen venäläisen Valeri Bolotovin tilalle.

Kapinallisten hallitsemissa Donetskissa ja Luhanskissa ei äänestetty Ukrainan parlamenttivaaleissa viime sunnuntaina. Nyt nämä alueet uskovat ottavansa omilla vaaleillaan ison loikan itsenäisyyden suuntaan.

Ensimmäinen yritys itsenäistyä tai liittää alueet Venäjään oli toukokuun 11. päivänä pidetty kansanäänestys. Se meni harakoille, kun tunnustusta ei tullut edes Venäjältä. Presidentti Vladimir Putin oli kehottanut separatisteja pidättäytymään äänestyksen järjestämisestä.

Nyt Venäjä ilmoitti jo etukäteen, ulkoministeri Sergei Lavrovin suulla, tunnustavansa Itä-Ukrainan vaalien tuloksen.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Arkady Moshes sanoo, että Itä-Ukrainan vaaleilla on kielteinen vaikutus Ukrainan rauhanprosessiin, koska ne ovat selkeästi Minskin rauhansopimuksen vastaisia.

”Me todistamme tässä ilmiötä, jossa häntä heiluttaa koiraa, kun Moskovan on hyväksyttävä separatistien päätökset, halusi se niitä tai ei. Vaalit eivät tuo vakautta alueelle, sillä siellä on paljon ihmisiä, jotka eivät hyväksy Donetskin ja Luhanskin johtajien auktoriteettia”, Moshes huomauttaa.

Donetskin ja Luhanskin vaaleja seuraamaan ei ole menossa virallisia tarkkailijoita lännestä.

Donetskin alueelta paenneille luvataan mahdollisuutta äänestää sähköisesti. Suomessa asuva ukrainalainen tutkija Arseniy Svynarenko arvelee, että Itä-Ukrainan vaalien äänestysprosentiksi ilmoitetaan jotakin 70:n ja 100:n prosentin väliltä.

FAKTA:Kommunisteja ja sotaveteraaneja

Donetskissa ja Luhanskissa valitaan sunnuntaina sekä päämies että parlamentti.

Donetskin vaaleissa alueen presidentiksi on ehdolla kolme henkilöä. Varmana voittajana pidetään ”Donetskin kansantasavallan” nykyistä pääministeriä Aleksandr Zahartshenkoa.

Donetskin 100-jäseniseen parlamenttiin on tyrkyllä joukko puolueita, joiden riveissä on paljon entisiä kommunisteja, Afganistanin sodan veteraaneja ja poliiseja.

Luhanskissa presidentiksi on nousemassa nykyinen kapinallisjohtaja Igor Plotnitski.

Donetskin ja Luhanskin kapinallisalueilla asuu vähän yli neljä miljoonaa ihmistä.