Hugo Chávez fortsätter att dominera spelet
Hufvudstadsbladet

Institute Researcher Mikael Wigell commented on the presidential elections taking place in Venezuela the following day in an interview by the daily Hufvudstadsbladet on 13 April.

Vänsterpresidentens skugga tornar upp sig över Venezuelas presidentval, där hans tronarvinge Nicolas Maduro väntas segra. Men i ett land med växande ekonomiska problem kan chavismens dagar snart vara räknade.

Småfåglar med den hädangångne presidenten Hugo Chávez huvud har flugit in på internet och i Venezuelas oppositionella press under de senaste veckorna, vilket väckt mycken munterhet bland den socialistiska presidentkandidaten Nicolas Maduros motståndare. Tilltaget är en parodi på ett uttalande av Maduro. Han berättade att han under en bönestund hörde Chávez röst i kvittret från en fågel som besökt honom, vilket försäkrat Maduro om att den store ledaren alltjämt vakar över folket. Oppositionen frågar sig sarkastiskt om vänsterledaren nu spökar som fjäderfä.

Tonen i kampanjen inför morgondagens presidentval har varit allt annat än god, framför allt från socialisternas sida. Maduro har upprepade gånger anklagat oppositionen för att samarbeta både med USA och med centralamerikanska legosoldater för att försöka mörda honom. Häromdagen uttalade han en förbannelse över dem som i dag röstar på rivalen Henrique Capriles.

– Om någon röstar mot Nicolas Maduro, röstar han mot sig själv och Maracapanas förbannelse kommer att falla över honom, sade Maduro och hänvisade till slaget om Maracapana, där de spanska conquistadorerna massakrerade tusentals ursprungsinvånare 1567.
Starka socialister

Socialisterna är efter den kultförklarade Chávez död populärare än på länge. Henrique Capriles har inte stora chanser att bryta socialisternas välde, säger Latinamerikaforskaren Mikael Wigell vid Utrikespolitiska institutet.

– Inte ser det bra ut för Capriles. Maduro har haft ett försprång på tio procent i så gott som alla opinionsundersökningar inför valet.

Enligt Wigell är det inte bara Chávez personkult som motarbetar oppositionen. Medierna är stadigt under socialisternas kontroll och nyligen köptes den sista fria tv-kanalen upp. För kritik mot styret kan man få fängelsestraff, vilket en 53-årig kvinna fick erfara efter att hon förolämpade Maduro på Twitter.

Men inte heller socialisterna är oantastliga. Även om de segrar i dagens val är framtiden osäker. Venezuela är ett av världens oljerikaste länder, men på senare tid har allt mer resurser gått till att stödja Latinamerikas mindre bemedlade vänsterstater och till populära, men kostsamma sociala reformer och statliga subventioner. Staten dras dessutom med en ineffektiv administration och utbredd korruption. Oljepengarna håller på att ta slut, det är brist på flera basvaror och landet har en inflation på runt 30 procent. Enligt Wigell kan det här stava till problem i kommande val, speciellt som Maduro inte besitter Chávez karisma.

– Chávez har lyckats samla en mycket bred koalition som innefattat de fattiga, de offentligt anställda och militären. Speciellt inom militären ser man i dag splittringar. Om oppositionen lyckas hållas enad bakom Capriles kan det gott hända att det blir svårt för socialisterna i valet om fem års tid.
Pragmatiker

Wigell beskriver ändå Maduro som en mer pragmatisk ledare än Chávez.

– Ideologiskt står han mycket nära Chávez. Men trots retoriken är han en pragmatiker som bland annat i hemlighet har fört förhandlingar med USA om narkotikahandeln, som till stor del går via Venezuela. Hans pragmatism kan också ha betydelse inrikespolitiskt eftersom det är möjligt att han har en lägre tröskel att förhandla med oppo- sitionen.

Om det ändå går så att Capriles mot förmodan lyckas segra kommer vi enligt Wigell att se stora förändringar. Capriles är centerpartist, och även om socialisterna kallar honom för fascist, så ligger hans politik närmare Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silvas socialdemokrati.

– Capriles har sagt att han inte kommer att fortsätta finansiera Kuba och de övriga vänsterländerna i Latinamerika.

Överallt. Hugo Chávez syns överallt under kampanjen. Hans handplockade kandidat Nicolas Maduro leder i opinionsmätningarna.

Presidentval Venezuela

Fakta:

Nicolas Maduro

• Föddes 1962 i Caracas, son till en fackförbundsledare. Växte upp i ett arbetarklassområde och har ingen högre examen. Arbetade som busschaufför då han blev aktiv inom fackrörelsen. Långtida vän till Hugo Chávez och en av hans närmaste förtrogna.

• Valdes i slutet av 1990-talet till Venezuelas underhus där han sedermera blev talman. Utrikesminister 2005 och utsågs av Chávez till vice president 2012.

• Förespråkar samma USA-fientliga kommunism som Chávez, men beskrivs som mer diplomatisk.

• Är som ledare något av ett oskrivet kort och besitter inte Hugo Chávez karisma och folkliga stöd.

• Föddes 1972 i Caracas, son till en av Venezuelas mest framgångsrika affärsmän. Hans morföräldrar var polska judar som överlevde nazismen. Studerade affärsjuridik och skattejuridik och har arbetat som jurist både i den privata och offentliga sektorn.

• Valdes år 2000 till Caracasstadsdelen Barutas borgmästare och överraskade alla 2008 genom att bli guvernör för Venezuelas näst folkrikaste delstat Miranda.

• Företräder center – höger-partiet Rättvisa först och förespråkar socialdemokrati i samma skola som Brasiliens expresident Luiz Inácio Lula da Silva.

• Upplevs av sina anhängare som ungdomlig och energisk och som ett klart alternativ till Chávez dyra socialism.

Fakta:

Henrique Capriles

Citat:

”Om någon röstar mot Nicolas Maduro, röstar han mot sig själv och Maracapanas förbannelse kommer att falla över honom.”

Nicolas Maduro

Socialist

© Hufvudstadsbladet