Sotaan houkuttaa aate, raha tai jännitys
Alma Media uutiset
Outi Torvinen, Teija Laurinolli

Programme Director at the Institute Mika Aaltola commented on the situation in Ukraine in an interview with Alma Media news on July 23rd. According to him, Russia is trying to blur the image that connects it to the separatists in Eastern Ukraine.

 

Sotilasasiantuntija Arto Pulkki pitää todennäköisenä, että Ukrainassa taistelee joku Suomessa asunut venäläinen.

– Olisin erittäin yllättynyt, jollei Ukrainassa olisi kummalla puolella konfliktia tahansa sellaisia ihmisiä, jotka ainakin joskus ovat asuneet Suomessa, sanoo sotilasasiantuntija ja Helsingin reserviupseeripiirin entinen toiminnanjohtaja Arto Pulkki.

Hän perustaa arvionsa siihen, että Euroopan alueella on ollut hyvin vähän sellaisia konflikteja, joissa ei olisi ollut vapaaehtoisia käytännössä kaikista Euroopan maista.

– Historia on osoittanut, että ihmisiä palaa tällaisille alueille Suomestakin, mutta he eivät välttämättä ole Suomen kansalaisia.

Motiivit voivat olla aatteellisia ja taloudellisia mutta varmaan tärkein on perinteinen seikkailunhalu. Konfliktin aikana heistä on mahdotonta saada tietoja.

– Esimerkiksi niitä vapaaehtoisia, joita on entisen Neuvostoliiton alueelta rekrytoitu niin kutsutun Donetskin tasavallan joukkoihin, on ohjeistettu, etteivät he saa sosiaalisessa mediassa kertoa mitään.

Venäjän ulkoministeriö vaati maanantaina perusteellista selvitystä Suomelta, Ruotsilta, Baltian mailta ja Ranskalta, koska italialaisen Il Giornale -lehden mukaan näistä maista olisi saapunut vapaaehtoisia taisteilijoita puolisotilaallisiin Ukrainan hallitusta tukeviin joukkoihin.

Suomalaisiin värväys ei Pulkin mukaan ulotu.

– Jos laajamittaisempi rekrytointi olisi käynnissä tietäisin.

Pulkin mielestä on kuitenkin selvää, että todennäköisesti joku Suomessa asunut venäläinen silti on vapaaehtoisena Venäjä-mielisten joukossa.

– Tästä on itse asiassa viitteitä, mutta en voi mennä siihen tarkemmin.

Pulkki sanoo, ettei ole viitteitä Kiovan hallinnon puolelle rekrytoinnistakaan.

– Sotilas- ja reserviläispiireissä tieto olisi varmasti levinnyt.

Pulkki arvioi, että seikkailu- ja aatepohjalta sotimaan lähteneitä vapaaehtoisia on 1990-luvulta lähtien ollut arviolta joitakin kymmeniä. Hän muistuttaa, että päälle pitää laskea ne, joita koko ajan lähtee ulkomaille muihin kuin YK:n tai EU:n operaatioihin.

– Suomen alempaa sotilasjohtoa toimii sotilaallisissa asiantuntijatehtävissä muiden valtioiden palveluksessa. Esimerkiksi Arabiemiraateissa ja muissa on nytkin kymmenittäin entisiä ammattisotilaita.

Suomen ulkoministeriö ei katso selvityksiin olevan aihetta.

– Ulkoministeriön tiedossa ei ole, että Itä-Ukrainassa olisi suomalaistaistelijoita, sanoo kriisi- ja avustustiimin vetäjä Jussi Tanner ministeriön konsuliasioiden yksiköstä.

– Kaikilla maailman kriisialueilla liikkuu suomalaisia eli aina silloin tällöin myös niissä maissa, joihin ehdottomasti kehotamme välttämään kaikkea matkustamista. Meillä ei ole kuitenkaan mitään täydellistä tietoa siitä.

Savuverhoa ja hämäystä. Näihin kahteen sanaan tiivistyy tutkijan analyysi Venäjän vaatimuksesta.

– Venäjä pyrkii sumentamaan kuvaa, jossa se liitetään Itä-Ukrainan kapinallisiin, sanoo ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista.

– Lähde ei ehkä ollut kaikkein luotettavimpia. Venäjän propagandaan se kuitenkin sopi, koska informaatio uppoaa niihin, jotka ovat halukkaita uskomaan, että maalla on puhtaat jauhot pussissa.

 

Fakta

Miljardöörinoma armeija

Italialainen Il Giornale -lehti väitti, että Kiovaa tukevan oligarkki Igor Kolomoiskin rahoittamiin taisteluihin olisi osallistunut vapaaehtoisia Länsi-Euroopan ja Baltian maista.

Vapaaehtoisarmeijaa kutsutaan Azov-pataljoonaksi. Nimensä se on saanut tukikohdastaan, joka sijaitsee Mariupolissa Asovin meren rannalla. Asovin mereksi kutsuttava vesialue on Mustanmeren lahti.

Joukko-osaston kooksi on arvioitu noin 300 sotilasta.

Joukko toimii sisäministeriön alaisuudessa viranomaisten apuna Itä-Ukrainan separatisteja vastaan käydyssä operaatiossa. Venäjällä se on leimattu äärioikeistolaiseksi.

Pataljoonaa komentaa äärioikeistolaisen Sosiaalinationalistisen kokouksen SNA:n johtaja Andrii Biletski.

Vapaaehtoisarmeijaa rahoittava Igor Kolomoiski on toinen Ukrainan suurimman liikepankin PrivatBankin omistajista.

Kolomoiskin arvioidaan kuuluvan Ukrainan viiden varakkaimman joukkoon. Forbes-lehti arvioi Kolomoiskin varallisuudeksi 1,8 miljardia dollaria.

Kolomoiski on sekä Ukrainan että Israelin kansalainen.

Ukrainan väliaikaishallitus nimitti hänet maaliskuussa Dnipropetrovskin alueen kuvernööriksi.