Intia laukaisi Mars-luotaimen
Helingin Sanomat
Matti Mielonen & Antti Ämmälä

In an interview by Helsingin Sanomat on 6 November, Institute Researcher Jyrki Kallio commented on the Mars probe launched by India. According to Kallio, the space program is more important to India than to China because India is both economically and politically an underdog compared to its neighbour.

Link to the article (in Finnish)

Luotaimella on edessään yli 200 miljoonan kilometrin matka punaisen planeetan kiertoradalle
Mars-luotain on osa Aasian kiihtyvää avaruuskilpaa, jossa Intia ottaa mittaa erityisesti Kiinasta. Intia pääsi näyttämään maailmalle tieteellistä ja teknologista osaamistaan.

Intia laukaisi tiistaina onnistuneesti luotaimen kohti Marsia maan itärannikolla sijaitsevasta Sriharikotan avaruuskeskuksesta.

Laukaisu on osa Aasian kiihtyvää avaruuskilpaa, jossa Intia ottaa mittaa erityisesti toisesta Aasian suurvallasta Kiinasta. Intia päässee ennen Kiinaa punaiselle planeetalle, sillä Kiinan ensimmäinen Mars-satelliitti jäi Maan kiertoradalle vuonna 2011 venäläisen kantoraketin vian takia.

Asiantuntijoiden mukaan Intia pääsi näyttämään onnistuneella laukaisulla tieteellistä ja teknologista osaamistaan maailmalle.

Intian Mars-luotaimella on edessään yli 200 miljoonan kilometrin matka punaisen planeetan kiertoradalle, jolle sen pitäisi asettua 299 vuorokauden kuluttua.

Matkaan kuluu aikaa, koska satelliitin pitää ensin kiertää Maa monta kertaa, jotta se saa kerättyä riittävästi vauhtia maapallon vetovoimasta irtautuakseen.

Intian avaruusjärjestön (Isro) mukaan Mangalyaa-nimisen luotaimen hinnaksi tulee vain noin 55 miljoonaa euroa, joka on avaruushankkeissa pieni summa.

Luotaimen pitäisi haistella Marsin kiertoradalla merkkejä metaanista. Eloperäinen metaani kertoisi jonkinlaisesta alkeellisesta elämästä.

Intian avaruusohjelmalle Mars-luotain merkitsee isoa loikkaa. Tähän mennessä vain Yhdysvallat, Eurooppa ja Venäjä ovat onnistuneet lähettämään luotaimen, joka on laskeutunut Marsiin tai joka on kiertänyt sitä.

Intialle Mars-ohjelma on tilaisuus nokittaa alueellista kilpailijaansa ja naapuriaan Kiinaa, jolta Mars-luotain uupuu edelleen.

Intian avaruusohjelma alkoi puoli vuosisataa sitten, mutta tähän mennessä Kiina on voittanut Intian avaruusosaamisessa lähes joka osa-alueella.

Intialle avaruusohjelmalla on Kiinaa suurempi merkitys, sillä Intia on naapuriinsa nähden sekä taloudellisesti että poliittisesti altavastaaja, arvioi tutkija Jyrki Kallio Ulkopoliittisesta instituutista.

Avaruusohjelman tuoman teknologisen ja tieteellisen osaamisen uskotaan hyödyttävän Intiaa myös maan pinnalla siviili- ja sotilaskäytössä, kuten ohjusteknologian kehittämisessä. Se on myös tärkeä kansallisen ylpeyden lähde, arvioi tutkija Kallio.

“Uskon, että tavalliset intialaiset pitävät esimerkiksi Mars-luotaimen laukaisua tieteen ja edistyksen askeleena, ja se otetaan innostuneena vastaan. Osa intialaisista on kuitenkin kritisoinut, että köyhässä maassa avaruusohjelman rahoille olisi parempiakin käyttötarkoituksia.”

Avaruusohjelma voi Kallion mukaan parantaa valtioiden julkisuuskuvaa, sillä sitä ei nähdä ensisijaisesti sotilaallisena pullisteluna.

“Kiina on saanut maailmalla positiivista julkisuutta avaruusohjelmansa kautta. Intia haluaa näyttää, että heiltäkin löytyy tällaista osaamista.”