Onko tämä jo sisällissota?
Iltalehti
Nina Leinonen

Senior Research Fellow at the Institute Kristi Raik said in Iltalehti on May 5th that some people in Eastern Ukraine already speak of the situation as a civil war. According to Raik, Russia has plenty of options in its arsenal to appease the situation in Ukraine.
Tutkijan mukaan Venäjällä on suuri rooli Ukrainan kriisin ratkaisemisessa.
Ulkopoliittisen instituutin tutkija Kristi Raik sanoo Iltalehdelle, että tilanne Itä-Ukrainassa muistuttaa sisällissotaa.
– Itäisessä Ukrainassa jotkut puhuvat jo sisällissodasta. Rajanveto on vaikeaa, Raik sanoo.
Hän vertaa tilannetta Jugoslavian sotaan, jota käytiin 1990-luvulla.
– Sielläkään ei etnisten ryhmien välillä ollut lähtökohtaisesti vihaa. Se syntyi hyvin nopeasti. Vaarana on, että vastaava tilanne on syntymässä myös Ukrainassa.
Raikin mukaan Ukraina eroaa Jugoslaviasta siinä mielessä, että Ukrainassa etniset rajat ovat erittäin epäselvät.
– Siellä on valtavasti ihmisiä, joiden perheissä on sekä ukrainalaisia että venäläisiä. Vastakkainasettelu on ihan absurdia tältä pohjalta.
– Mutta jos siellä on vähemmistö, joka on valmis käyttämään väkivaltaa, niin siellä on ainekset vaaralliseen konfliktiin tai jopa sotaan, Raik arvioi.
Venäjä tukee
Raikin mukaan kansainväliset neuvottelut ovat käytännössä ainoa mahdollisuus ratkaista Ukrainan kriisi.
– Venäjä pystyisi tekemään paljon sellaista, mikä rauhoittaisi tilannetta. Tosiasia on, että Venäjän joukot ovat koko ajan valmiudessa Ukrainan rajan takana, Raik jatkaa.
Hän arvioi, ettei Venäjä vie avoimesti joukkojaan Ukrainaan.
– Sekin vaihtoehto on olemassa, ja se uhka on todellinen.
Raik toteaa, että Kremlillä on sormensa pelissä Itä-Ukrainan levottomuuksissa.
– Iso kuva on se, että Venäjä on tukemassa separatistiliikettä.
Hän kuitenkin korostaa, että paikallinen todellisuus on monimutkaisempi. Alueella on monenlaisia ryhmittymiä.
– Kummallakin puolella on väkivaltaisia ryhmiä, jotka eivät välttämättä ole suoraan kenenkään kontrollissa. Jokaisesta yksittäisestä tapauksesta ei voida syyttää Venäjää.
Raik luettelee pitkän listan asioita, joilla voi osoittaa Venäjää.
– Venäjä ei tunnusta Ukrainan hallitusta, se selvästi yrittää luoda epävakautta, se on miehittänyt Krimin ja lyhyen ajan sisällä Itä-Ukrainassa on tapahtunut useita rakennusten valtauksia.
Janukovitshin alue
Itä-Ukraina on perinteisesti ollut maasta paenneen presidentti Viktor Janukovitshin kannatusaluetta.
– Alueella ihmiset äänestivät Janukovitshia. Kun hän pakeni, hänen kannatuksensa romahti. Siellä on valtatyhjiö, Raik kuvailee tilannetta.
Itä-Ukrainassa on paikallista eliittiä, joka on ollut Janukovitshin lähellä. Raik sanoo, että heidän etunsa mukaista on, ettei uusi hallitus menestyisi.
– Jos lähtisi liikkeelle kunnon korruption vastainen taistelu, niin heidän asemansa siinä kärsisi. Moni saattaisi jopa löytää itsensä telkien takaa, jos tosissaan lähdettäisi tarkastelemaan paikallisia kuvioita.
Ei loppua näkyvissä
Raik ei näe lyhyellä aikavälillä loppua kriisille.
– Koko ajan enemmän näyttää siltä, että toukokuu tulee olemaan erittäin vaikea. Täytyy toivoa, etteivät väkivaltaisuudet leviäisi enempää.
Saksalaislehti Bild am Sonntag kertoi sunnuntaina, että Ukrainassa on kymmeniä Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n ja liittovaltion poliisin FBI:n asiantuntijoita auttamassa maan hallitusta.
– Ongelmana ovat Ukrainan omat turvallisuusrakenteet ja turvallisuuspalvelu, jotka ovat erittäin heikossa tilassa. Siellä on paljon venäläisiä agentteja soluttautuneena rakenteisiin. Se rajoittaa yhteistyön mahdollisuutta, Raik toteaa.
Iltalehti seuraa tilannetta paikan päällä Itä-Ukrainassa maanantai-illasta lähtien.