Öbråk river upp gamla sår
Hufvudstadsbladet
Janne Wass

Institute Researcher Jyrki Kallio stated that the island dispute between Japan and China is primarily about the question of ownership of the islands in an interview by the daily Hufvudstadsbladet on 24 April.

 

Tvisten om en ögrupp mellan Kina och Japan har blossat upp igen. Konflikten återupphettas samtidigt som japanska politiker åter besöker det omtvistade krigsminnesmärket i Yasukuni.

 

Tio båtar med aktivister som styrde in i farvattnen mellan Kina och en liten ögrupp med åtta obebodda öar räckte för att Kina skulle sända in övervakningsfartyg i japanskt farvatten.

– Angående de japanska högeraktivisternas olagliga intrång i Diaoyu-området, har det kinesiska utrikesministeriet protesterat å det kraftigaste, uppgav den kinesiske talesmannen Hua Chunying på en presskonferens.

Japans premiärminister Shinzo Abe har för sin del protesterat mot de kinesiska fartygens intrång på vad han anser är japanskt territorialvatten.

– Regeringen har gjort det klart att i fall av intrång på japanskt territorium eller om det verkar som om någon skulle försöka landstiga på öarna, kommer vi att ta till kraftfulla åtgärder, sade Abe.
Historisk tvist

Orsaken till de uppretade känslorna är en ögrupp som i Kina kallas Diaoyu och i Japan Senkaku och som ligger i östra Kinesiska havet. Deras totala areal är endast runt 7 kvadratkilometer. Japan reste sin flagga på öarna år 1895. Enligt den officiella japanska historieskrivningen hade man då utforskat dem i tio år och försäkrat sig om att de var obebodda.

1951, efter andra världskriget, avsade sig Japan anspråken på flera öar, inklusive Taiwan och Senkakuöarna. De senare föll under amerikanskt styre för 20 år framåt, och återbördades 1971 till Japan. Det var också på 1970-talet som det framgick att det kan finnas oljefyndigheter på öarna, och det var i samband med det som Kina började protestera, menar Japan.

Enligt forskaren Jyrki Kallio vid Utrikespolitiska institutet i Finland är frågan om oljefyndigheter ändå bara en bisak i sammanhanget.

– Mycket viktigare är frågan om äganderätt. Och den är viktig för både Japan och Kina av rent principiella skäl. Relationen mellan länderna är sådan att Kina inte kan ge efter för Japan och Japan inte heller kan ge efter för Kina.

Kallio förklarar att man från kinesiskt håll ser att äganderätten till ögruppen är ett arv från Japans tid som kolonialmakt i Kina på 1800- talet. Vidare anser många kineser att inga kompromisser kan göras med Japan innan landet gör upp med de handlingar som landet utförde under andra världskriget.
Krigsglorifiering

Premiärminister Shinzo Abe har tagit en hårdnackad position i tvisten, men är ändå mån om att inte reta upp Kina för mycket eftersom Kina är Japans viktigaste handelspartner. Han gjorde också ett försök att lugna ner situationen i går.

– Det är fel av Kina att ta till provokativa handlingar eller helt och hållet skära av förbindelserna bara för att vi har ett problem. Vår dörr för dialog är alltid öppen, sade Abe.

Japan behöver Kinas kraftigt växande ekonomi. Japans ekonomi har dragits med ekonomisk stagnation i två årtionden, statsskulden överstiger 200 procent av bnp och deflationen är allvarlig.

– Både Kina och Japan är så ekonomiskt beroende av varandra att de inte kommer att låta den här tvisten eskalera, säger Kallio.

Frågan om Japans handlingar under andra världskriget accentuerades också i dag då flera ministrar och parlamentsledamöter besökte det omtvistade minnesmärket i Yasukuni för japanska offer under andra världskriget. Bland de hedrade finns 14 japanska ledare som dömts för krigsbrott. För Kina och Sydkorea, som drabbades hårt av den japanska militära expansionen före 1945, är det en djup förolämpning att landets ledande politiker hedrar krigsförbrytare.

– Minnesmärket i Yasukuni är en plats för att glorifiera krig, sade Cho Tai-young, talesman för det sydkoreanska utrikesministeriet i går.

Källor: BBC, Reuters, AP, AFP, TT

Retar upp. Japanska politikers besök till det omstridda templet Yasukuni upprör grannländerna.

Territorialkonflikt Asien

Citat:

”Det är fel av Kina att ta till provokativa handlingar eller helt och hållet skära av förbindelserna bara för att vi har ett problem. Vår dörr för dialog är alltid öppen.”

Shinzo Abe

Japans premiärminister