Heikko hallinto Libyan ongelmana
Ruotuväki
Joonas Välilä

Libyan levottomuudet alkavat heijastua maan turvallisuuteen. Tämänhetkisen tilanteen vakavuutta kuvaa muun muassa se, että Yhdistyneet Kansakunnat on evakuoinut kaikki työntekijänsä Tunisian puolelle.
Levottomuudet alkoivat 2010-luvun alkupuolella, kun niin sanottu alkoi Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä. Libyassa arabikevät muuttui sisällissodaksi ja diktaattori Muammar Gaddafi surmattiin.
Ulkopoliittisen instituutin globaalin turvallisuuden tutkijan Katja Creutzin mukaan Libyan ongelmana on heikko hallinto.
– Periaatteessa Libyassa on istuva hallitus, mutta käytännössä valtatyhjiö. Erilaiset ryhmittymät kilpailevat vallasta ja öljytuloista.
Maassa on monia erilaisia aseellisia ryhmiä, jotka edustavat erilaisia ideologioita, heimoja ja alueita. Tästä syystä konflikti on erittäin vaikeasti hahmotettavissa.
Myös siviilit ovat aseistautuneita
Creutzin mukaan Libya on pyytänyt YK:lta sekä asiantuntija- että koulutusapua muun muassa öljy- ja lentokenttien suojaukseen.
– Turvallisuus Libyassa on niin huonolla tolalla, että sinne pitäisi kouluttaa ase- ja poliisivoimat. Hallitus ei tähän pysty lainkaan.
Turvattomuus on iso, ja konfliktia ruokkii myös se, että maassa liikkuu paljon aseita, joita myös siviilit hankkivat.
– Turvattomuus on johtanut siihen, että tavallisissa kodeissa on paljon aseita. Koetaan, että pitää suojautua, koska valtio ei pysty suojaamaan kansalaisiaan.