Krimin menetys kummittelee taustalla
Kaleva
Seppo Ylönen

Programme Director at the Institute Arkady Moshes commented on the Ukrainian president Petro Poroshenko’s negotiating position in Kaleva on August 28th. According to Moshes, Poroshenko can negotiate with Vladimir Putin for peace, but not for surrender.

Petro Poroshenkolla on vahva valtakirja kansalta mutta hän ei voi tehdä venäläisille myönnytyksiä Itä-Ukrainassa.

Ukrainan ja Venäjän presidenteillä on jotain yhteistä: Petro Poroshenko ja Vladimir Putin harrastivat nuoruudessaan judoa.

Miehet painivat eri painoluokissa, mutta tänä päivänä kumpaakin pidetään vahvana johtajana.

Venäjän ja Ukrainan politiikasta hyvin perillä oleva Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Arkady Moshes varoittaa silti vetämästä yhtäläisyysmerkkejä miesten välille.

”He ovat täysin erilaisia ihmisiä”, Moshes huomauttaa.

Myös miesten urakehitys politiikan huipulle kulki erilaisia polkuja. Putin oli edeltäjänsä Boris Jelsinin valitsema ja opettama.

Poroshenko sitä vastoin tuli valituksi itsenäisenä poliitikkona, henkilökohtaisten ominaisuuksiensa ansiosta.

Poroshenko oli aluksi liikemies, jonka menestys oli Ukrainan korruptoituneisiin oloihin suhteutettuna ”rehellistä bisnestä”. Se ei ollut mitään venäläisen kaasun jälleenmyyntiä.

Myös politiikassa hänet marinoitiin tehokkaasti, kun hän oppi neuvottelemaan hyvin erilaisten hallitusten ja poliittisten johtajien kanssa.

Mutta onko Poroshenko samalla viivalla Venäjän johtajien kanssa?

Arkady Moshesin mielestä tämä riippuu asiasta. Kaasutoimituksista voidaan neuvotella.

”Mutta on myös asioita, joista hän ei voi tehdä mitään myönnytyksiä kuten jäätyneet konfliktit”, Moshes sanoo.

Tällä Moshes tarkoittaa sitä, että Itä-Ukrainan tilanne jämähtäisi samanlaiseen ratkaisemattomaan tilaan kuin Georgialle kuuluneet Abhasia ja Etelä-Ossetia tai Moldovalle kuulunut Transnistria.

”Ukrainalaiset saavat Itä-Ukrainassa päivittäin todisteita siitä, että heidän maansa on venäläisjoukkojen miehittämä. Hyökkääjän kanssa ei neuvotella. Rauhanteosta voidaan neuvotella mutta ei antautumisesta”, kuvailee Moshes ukrainalaisten tuntoja.

Krimin menettäminen oli Poroshenkolle varoittava esimerkki, koska Krimistä luovuttiin ilman taistelua. Donetskissa ja Luhanskissa ei Ukrainalla presidentillä ole varaa tehdä samaa virhettä.

Näin ollen pommitukset jatkuvat, mikä ei tietenkään ole omiaan lisäämään armeijan ylipäällikön suosiota Itä-Ukrainassa.

Suomessa asuva ukrainalaissosiologi Arseniy Svynarenko ei silti usko, että Poroshenko olisi pilannut pysyvästi maineensa Itä-Ukrainassa.

Poroshenkon hyväksyntä Itä-Ukrainassa tulee riippumaan siitä, miten avustustyöt saadaan käyntiin ja miten paluu rauhan oloihin sujuu, Svynarenko sanoo.

Koko Ukrainassa hänen suosiolukunsa tulevat seuraamaan sitä, miten hyvin hänen vaalilupauksensa toteutuvat. Tärkeimmät niistä olivat Svynarenkon mukaan korruption kitkeminen ja talouden kuntoon saattaminen. Sodan oloissa Ukrainan talous on ollut vapaassa pudotuksessa.

Poroshenko on ollut presidentin virassa alle sata päivää. Tuoreita gallupeja hänen suosiokehityksestään ei ole.

Epäsuorana todisteena Poroshenkon suosion säilymisestä on se, että puolueiden suosiomittauksissa piikin ylöspäin saa puolueryhmittymä, jonka nimessä on mainittu Poroshenkon nimi.

Kansansuosion selkänoja näkyi vahvana itseluottamuksena, kun Poroshenko istuutui samaan pöytään Putinin kanssa.

Fakta:Suklaa toi jättiomaisuuden

Petro Poroshenko syntyi 26. syyskuuta 1965 Bolhradissa Odessan lähellä Ukrainassa.

Opiskeli taloustieteitä Kiovassa. Ryhtyi yrittäjäksi 1990-luvun alussa.

Rikastui suklaan ja makeisten kaupalla. Myöhemmin omistukseen tullut myös autotehtaita, laivanrakennustelakka ja televisiokanava. Omistusten arvo ainakin miljardi euroa.

Ollut mukana politiikassa 2000-luvun alusta saakka useissa puolueissa. Toiminut lyhyen aikaa ulkoministerinä ja kauppaministerinä.

Valittiin toukokuussa Ukrainan presidentiksi vaalien ensimmäisellä kierroksella 54,7 prosentin ääniosuudella.

Naimisissa, neljä lasta.