Vähäinen vastustus voi olla Kataisen valtti
Turun Sanomat
Ossi Rajala

Director of the Institute Teija Tiilikainen commented on the EU’s top office nominations in Turun Sanomat on May 29th.

Pääministeri Jyrki Kataisen (kok) pyrkyä EU:n huipputehtäviin saattaa hieman auttaa se, että hänen nimensä on esillä EU:n komission puheenjohtajan valintaan liittyvässä pelissä.

Kataisen mahdollisuuksilla on spekuloitu viime päivinä Financial Times-lehdessä sekä kansainvälisen lobbaustoimisto Fleishman-Hillardin analyysissä (TS 28.5.).

– Kataisen nimen pyörittely spekulaatioissa luo tunnelmaa, että hänellä on kannatusta. Päätöksentekijöillä on kuitenkin omat perusteensa, kun he valinnan tekevät, pohtii Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen.

Fleishman-Hillardin suomalaisen yhteistyökumppanin Eurofacts Oy:n toimitusjohtajan Anders Blomin mukaan lobbaustoimiston analyysi kertoo siitä, Kataisella on hyvä maine Euroopassa.

– Kataisella ei ole ainakaan pahoja vihamiehiä. Se voi olla merkittävää, ketä kohtaan on vähiten vastustusta. Fleishman-Hillardilla on 80 työntekijää Brysselissä ja toimisto on jatkuvasti yhteydessä parlamenttiin, komissioon ja eri järjestöihin, Blom sanoo.

Komission puheenjohtajan eli ”Euroopan pääministerin” valinta voi olla mutkikas prosessi, vaikka europuolueiden tarkoituksena oli tehdä valinta läpinäkyväksi kärkiehdokkaiden kautta.

Suurimman puolueen aseman säilyttäneen EPP:n kärkiehdokas Jean-Claude Juncker herättää kuitenkin hieman vastustusta.

– Ainakaan britit eivät vahvasti kannata Junckerin valintaa. Jäsenmaat voivat hakea Eurooppa-neuvostossa konsensusta puheenjohtajan valintaan. Parlamentti voi toki valita puheenjohtajan määräenemmistöllä, mutta se ei olisi hyvä, jos uutta puheenjohtajaa vastustettaisiin laajasti, Teija Tiilikainen miettii.

Tiilikaisen mielestä Kataisella on omat mahdollisuutensa pelissä.

– Hänellä on hyvää kokemusta tehtävään. Suomi on ollut lähellä esimerkiksi Saksaa talouskriisin hoidossa. Angela Merkel on ollut toistaiseksi salamyhkäinen Saksan kannan suhteen, hän miettii.

EU:n uusi parlamentti voi valita komission puheenjohtajan jo heinäkuussa.