Monikulttuurisuus ahdingossa Malesiassa
Keskisuomalainen
Hanna Leppänen

Malesiassa tuoreimpien uskonnollisten kahakoiden aiheena on ollut kiista Allah-sanan käytöstä. Vuonna 2007 maan sisäministeriö kielsi katolista sanomalehteä käyttämästä Jumalasta sanaa Allah ja myöhemmin valtio takavarikoi 15 000 malaijinkielistä Raamattua Allah-sanan väärinkäytön vuoksi.

Joulukuun lopussa malesialainen oikeusistuin kuitenkin päätti, että Allah-sanan käyttökielto kumotaan. Päätös sai muslimit raivostumaan.

Kiukku johti polttopullohyökkäyksiin kristittyjen kirkkoja vastaan ja maalin heittelyyn kirkkorakennusten seiniin.

– Malesian tapahtumat kertovat valtion kontrollin heikentymisestä. Sisäinen yhtenäisyys ja monikulttuurisuus ovat uhattuina, luonnehtii akatemiatutkija Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista.

Maine vaarassa

Malesiassakin viime aikaiset tapahtumat ovat herättäneet syvää huolestumista. Valtio on vaalinut tarkoin mielikuvaa harmonisesta monikulttuurisesta maasta, jossa enemmistönä olevat malaijit sekä kiinalaiset ja intialaiset vähemmistöt elävät rauhallisesti rinnakkain. Nyt osa ministereistäkin on katsonut uskonnollista väkivaltaa läpi sormiensa.

Malesialainen oppositiopoliitikko ja maan entinen varapääministeri Anwar Ibrahim kirjoitti omista näkemyksistään amerikkalaisessa Wall Street Journalissa otsikolla Muslimeilla ei ole yksinoikeutta Allahiin.

Anwar muistutti burkakiistoista Saksassa ja Ranskassa sekä Sveitsin minareettikiellosta, mutta totesi etteivät nekään oikeuta Malesian muslimeja hyökkäämään kristittyjä, sikhejä ja hinduja vastaan.

Myös Anwarin kommenteista kuulsi läpi huoli Malesian maineesta. Hänen mukaansa kuva maasta rauhallisena ja vakaana paikkana, joka houkuttelee sijoittajia, matkailijoita ja muuttajia, on nyt vaarassa.