Seura 33/2008, Viikon 5, 14.7.2008
Igor Torbakov – haastattelu

Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Igor Torbakovin mukaan Venäjä käyttää hyväkseen Euroopan heikkoutta Georgian sodassa.

1 Miten uskotte Venäjän ja Georgian sodan vaikuttavan suurvaltaja EU-suhteisiin?

Venäjän ja lännen suhteet eivät olleet sydämelliset ennen sotaakaan. Nyt suhteet heikentyvät entisestään. Venäjän tulitettua georgialaisia kohteita Yhdysvallat kutsui tekoja ’vaarallisiksi ja mahdottomiksi hyväksyä’. On silti kaksi tekijää, jotka rajoittavat lännen reaktioita: Yhdysvalloilla ja Euroopan unionilla on niukasti vaikutusvaltaa nyky-Venäjään ja ne tarvitsevat Venäjän yhteistyötä esimerkiksi Iranin, Pohjois-Korean ja energian saralla.

2 USA on toivotellut Georgiaa Nato-jäsenyyteen, jotkut muut Nato-
maat vastustaneet sitä. Jätettiinkö apua odottanut Georgia
nyt yksin?

Yhdysvallat on oman politiikkansa vanki. Washingtonilla ei ole paljon vaikutusvaltaa ex-neuvostotasavaltojen valintoihin, eikä se ole sotilaallisesti tai muutenkaan valmis auttamaan niitä hädän hetkellä, vaikka se tarkoitushakuisesti kannustaa niiden länsimielisiä hallituksia, kuten
Georgiassa.

3 Kuka oikeastaan hyökkäsi ja kenen kimppuun?

On ilmeistä, että Etelä-Ossetian separatistijoukot ärsyttivät Georgian joukkoja. Tästä provosoituneena Georgia heittäytyi sotilasoperaatioon saadakseen osseettien Tshinvalin takaisin hallintoonsa, mikä osoittautui sille tuhoisaksi. Tämä kohtalokas liike antoi Venäjälle sen kauan odottaman tekosyyn sotilaalliseen väliintuloon ja rankaisutoimiin Georgian länsimielistä presidentti Saakašviliä vastaan.

4 Miksi Moskova on ilmaissut Suomen Etyj-puheenjohtajamaana ymmärtävän Venäjää paremmin kuin muut?

Moskova tietää, kuinka pahasti EU on sisältä hajallaan. EU:n kyvyttömyys luo Kremlille liikkumatilaa. Se toimii hajota ja hallitse -periaatteella. Viittaus Suomeen on osa tätä politiikkaa.

5 Onko Putinin-Medvedevin voimailunäytöksen seurauksena Georgian miehitys?

Miehitys ei tule kysymykseen. Venäjällä ei ole siihen sotilaallisia mahdollisuuksia. Toiseksi Kreml haluaa säilyttää kasvonsa lännen silmissä. Mutta se jatkaa Georgian sotilaallista painostamista nöyryyttääkseen Saakašviliä, jota se vihaa.