Ihmeidentekijä?
Ilta-Sanomat
Markus Haapamäki

Institute Director Teija Tiilikainen comments on the change of government in Spain.

EUROKRIISI: Kolme maata kolmessa viikossa. Nyt valta vaihtui Espanjassa.

 

 


Ensin erosi Kreikan pääministeri Georgios Papandreu, sitten palliltaan putosi Italian Silvio Berlusconi. Viikonloppuna lähtövuorossa oli Espanjan Jose Luis Zapatero ja hänen sosialistipuolueensa.


Espanjasta tuli näin kolmas euromaa, jonka johtoa on pantu vaihtoon marraskuun aikana. – Toivotaan, että ketju katkeaisi tähän, sanoo Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen Ilta-Sanomille.


Vallan Espanjassa ottaa nyt keskustaoikeistolainen kansanpuolue johdossaan parrakas Mariano Rajoy. Puolue sai 350-paikkaisesta edustajainhuoneesta 186 paikkaa. Sosialistien paikkamäärä tippui 169:stä 110:een.


Rajoy on pitkän linjan poliitikko, joka on yrittänyt vaalivoittoa pari kertaa aiemminkin, onnistumatta. – Hän alkaa olla tuttu hahmo ja luotettu henkilö. Ei uusi tulokas eikä siipien kokeilija, luonnehtii Tiilikainen.


Euroopan talousmyrskyn keskellä voitto tuli, kun puoluejohtaja mainosti vielä nostavansa Espanjan kuiville. – Seisomme nyt yhdessä niistä risteyksistä, jotka määrittävät maamme tulevaisuuden – ei pelkästään lähivuosiksi vaan vuosikymmeniksi, Rajoy sanoi medialle. – Minulla ei ole muita vihollisia kuin työttömyys, alijäämä, liiallinen velka, taloudellinen lamaannus ja kaikki muu, mikä pitää maatamme näissä kriittisissä olosuhteissa.


Työsarkaa tulevalla pääministerillä riittää. – Tie on pitkä ja kytköksissä isompaan kuvioon. Espanja on samassa nipussa Italian ja Kreikan kanssa, joskin se on taloutena erilainen, sanoo Tiilikainen.


Espanjassa on liki viisi miljoonaa työtöntä. Työttömyysaste on hurja 21,5 prosenttia.


Rajoy on luvannut vähentää verotusta pieniltä ja keskisuurilta yrityksiltä, jotka muodostavat 90 prosenttia kaikista Espanjan firmoista. – Ihmeitä ei tapahdu. Emme luvanneetkaan sellaisia. Mutta kuten aiemmin totesimme: Kunhan hommat tehdään kunnolla, saadaan aikaan tuloksiakin, Rajoy lausui uutistoimisto AP:n mukaan.