'Inget nytt kallt krig'
Hufvudstadsbladet
Janne Wass

Senior Research Fellow at the Institute Katri Pynnöniemi discussed the effect of the Ukrainian crisis on the relations between the EU and Russia in an interview with Hufvudstadsbladet on February 25th.

 

Situationen i Ukraina har satt press på den redan gnisslande relationen mellan EU och Ryssland. Men det är ännu för tidigt att säga om det kommer att ha riktigt allvarliga konsekvenser, säger en expert till HBL.

Ukrainas nya regering har uppgett att den kommer att skriva på det omstridda handelsavtalet med EU, som var gnistan som fick demonstrationerna i Kiev att fatta eld. Den ryska ledningen har reagerat kraftigt på beskedet. Premiärminister Dimitrij Medvedev sade i går att han har ”starka tvivel” om den nya regeringens legitimitet.

– Vi förstår inte vad som pågår där. Det finns ett verkligt hot mot våra intressen och våra medborgares liv.

Tidigare hävdade ryska myndigheter att det stora stödpaket som Ryssland erbjudit Ukraina inte medför några krav. Nu säger ändå Medvedev at den planerade sänkningen av gaspriset till Ukraina måste ses över. Den ryska finansministern Aleksej Uljukajev hotar också med att höja tullarna på ukrainska produkter om Ukraina inleder ett närmare samarbete med EU.

Ryssland och EU är inbegripna i ett slags dragkamp om Ukraina, och åsikterna om vad som egentligen hänt i landet går tvärt isär, beroende på om talarna står på östra eller västra sidan om dess gränser.

– När man till exempel läser kommentarerna från mötet mellan presidenterna Vladimir Putin och Barack Obama, är det svårt att tro att de ens talar om samma sak, säger forskaren Katri Pynnöniemi vid Utrikespolitiska institutet i Finland.

Ryssland och EU har under det senaste året också stångats bland annat om Syrien, mänskliga rättigheter, fängslade aktivister och Cypern. Men någon ny järnridå är ändå inte att vänta, enligt Pynnöniemi.

– Nej det ordet är nog för starkt för att använda i det här skedet.

Det är dessutom talande, säger hon, att det är Medvedev och inte Putin, som kallar Ukrainas ledning för olegitimerad.

– Medvedev har betydligt lägre politisk tyngd än Putin, och att han uttalar sig pekar på att man vill hålla det här som en fråga mellan Ryssland och Ukraina.

Enligt Pynnöniemi bör man vänta och se hur sitiuationen i Ukraina utvecklar sig innan man drar några långtgående slutsatser om EU:s och Rysslands relationer.

© Hufvudstadsbladet