Pohjois-Kaukasia pimeä piste
Aamulehti
Ilkka Timonen

Teemu Sinkkonen, Senior Research Fellow at the Institute, commented the threat of terrorism in Sotshi Olympics in an interview by Aamulehti -newspaper on 26th of January.

 

Terrorismi: Islamistit iskevät todennäköisemmin aivan muualle kuin Sotshiin

Suomalaistutkijat pitävät Pohjois-Kaukasian terrorismin uhkaa Sotshin olympialaisille isona.

– Venäjällä terrorismin uhka olympialaisille on isompi kuin muissa olympialaisissa on ollut, sillä Pohjois-Kaukasia ei ole kovin kaukana Sotshista, sanoo tutkija Hanna Smith Aleksanteri-instituutista.

Vanhempi tutkija Teemu Sinkkonen ulkopoliittisesta instituutista on samaa mieltä.

– Olympialaiset on houkutteleva kohde terroristille, pienelläkin iskulla saa ison huomion, hän sanoo.

Hajanainen joukko

Pohjois-Kaukasian alueen kapinalliset ovat Smithin mukaan melko hajanainen joukko, yhtenäisestä rintamasta ei voi puhua. Venäjä on onnistunut tappamaan kapinallisten johtohahmoja tasaisin väliajoin. Hiljattain väitettiin “Kaukasian emiirin”, kapinallisjohtajan Doku Umarovin kuolleen.

Suurinta osaa alueen kapinallisista vie tällä hetkellä eteenpäin kostomentaliteetti ja epätoivo siitä, mitä siellä on viimeisten 20 vuoden aikana tapahtunut.

– Kansainväliset terrorismiverkostot käyttävät myös tilannetta hyväkseen, mutta enimmäkseen kyse on varsin kotikutoisesta toiminnasta, Smith sanoo.

Terroristien itse ilmoittama tavoite on perustaa Pohjois-Kaukasian alueelle islamilainen emiraatti, jossa on voimassa sharia-laki.

Tavoite on hyvin samanlainen kuin esimerkiksi Syyrian islamistitaistelijoilla.

Kyse ei ole enää sellaisista itsenäisyystaistelijoista, jollaisia Tshetsheniassa oli vielä 1990-luvulla.

Ihmisoikeudet ongelma

Ihmisoikeuksien kannalta Pohjois-Kaukasia on Venäjän pimeä piste. Vankilaoloihin ja oikeudenkäynteihin liittyvät väärinkäytökset Venäjällä kalpenevat sen rinnalla, miten asiat on hoidettu Pohjois-Kaukasiassa.

– Pohjois-Kaukasian tilanne on isoin este sille, että Venäjä voisi joskus demokratisoitua, sanoo Smith.

Tshetshenia on alueen vakain maa, koska Ramzan Kadyrovin hallinto pitää alueen tiukassa diktaattorimaisessa otteessaan. Muualla alueella vallitsee lähes anarkia.

Alueen epävakaus on selvästi lisääntynyt viime kuukausina.

Itse Sotshi turvallinen?

Sotshin kisa-alueet näyttävät tällä hetkellä olevan mahdollisimman hyvin turvatut terrori-iskujen varalta.

– Tämän turvallisemmaksi ei voi systeemiä saada, siinä on myös venytetty erilaisia ihmisoikeusasioita, kenelläkään ei tule siellä olemaan yksityisyyttä, sanoo Smith.

Suurempi huoli kohdistuu siihen, mitä muualla Venäjällä voi tapahtua.

On hyvinkin mahdollista, että olympialaisten aikana terroristit iskevät jossain Venäjän suurkaupungissa. Vaikutus on melkein samanlainen, kuin jos iskettäisiin itse Sotshissa.

Isku voi olla samanlainen kuin mitä tehtiin Volgogradissa joulukuun lopulla, uskoo Sinkkonen. Volgograd on liikennekeskus, jota kautta kuljetaan Pohjois-Kaukasiasta muualle Venäjälle.

Tällainen isku juuri silloin, kun kaikkien katseet on kohdistettu Venäjään, olisi aimo lovi presidentti Vladimir Putinin imagoon.

Jos itse olympialaiset toimivat, niin Smith ei näe syytä julistaa virheeksi sitä, että kisat myönnettiin Venäjälle.

– Lainsäädäntöön, demokratiavajeeseen, köyhyyteen ja terrorismiin liittyvät ongelmat olisivat joka tapauksessa olleet Venäjällä oli sitten olympialaisia tai ei.

Terrorismin pelko sinänsä ei olisi ollut riittävä syy olla antamatta kisoja Sotshiin, sanoo Sinkkonen. Mikä tahansa suuri urheilutapahtuma nykyisin voi vetää puoleensa mahdollisia terroristeja.

KUOLIKO DOKU UMAROV?

Ilkka Timonen

Aamulehti

Tshetshenian itsevaltainen johtaja Ramzan Kadyrov ilmoitti 16. tammikuuta Instragram-viestissään olevansa “99-prosenttisen varma”, että kapinallisten johtaja Doku Umarov on kuollut.

Kadyrov on aiemminkin ilmoittanut Umarovin kuolemasta, mutta tiedot ovat osoittautuneet vääriksi.

Teemu Sinkkonen ulkopoliittisesta instituutista uskoo Umarovin kuoleman vasta kun riittävän moni eri luotettava lähde vahvistaa asian.

Hanna Smith Aleksanteri-instituutista pitää Umarovin kuolemaa mahdollisena.

– Se ei kuitenkaan tule lyhyellä tähtäimellä muuttamaan kuviota millään tavalla, hän uskoo.

Kadyrov uskoi terrori-iskun mahdollisuuden vähentyneen Umarovin kuoleman myötä. Smith on toista mieltä.

Umarov kehotti jo kesällä terroristi-iskuihin Sotshin olympialaisia vastaan.

– Jos huhu Umarovin kuolemasta pitää paikkansa, syy kostaa on vain entistä isompi, uskoo Smith.

Umarov ei johda systemaattisesti mitään kapinallisrintamaa, vaan hänen kehotustaan saattaa noudattaa mikä tahansa itsenäisesti toimiva terroristisolu.

FAKTA

Venäjän ruutitynnyri