Inte kasta sten i glashus
Hufvudstadsbladet
Oskar Skogberg

In an interview by the daily Hufvudstadsbladet on 29 October, Institute Researcher Charly Salonius-Pasternak commented on the tame criticism of US spying by EU leaders and citizens.

 

Text below in Swedish

 

Kritiken mot USA:s spionage från både beslutsfattare och medborgare i EU har varit påfallande lam. Forskarna Charly Salonius-Pasternak och Björn Fägersten säger att vänskapen med USA väger tyngre än Angela Merkels telefonsekretess.

Underrättelsetjänsten NSA har spio­nerat på 35 världsledare. Men avlyssningen av flera av dem, inklusive den tyska förbundskanslern Angela Merkel, har avslutats av president Barack Obama då han fick veta vad som pågick, rapporterade The Wall Street Journal i går. Visst har den redan i många månader pågående avlyssningsskandalen väckt protester i de berörda länderna men några större politiska kursändringar har inte skett. Och inte är sådana att vänta heller, säger Charly Salonius-Pasternak på Utrikes­politiska institutet. Han säger att de berörda länderna har en egen kombination av följande fyra orsaker för att inte ta till alltför hårda förebråelser:

– Man vill upprätthålla ett bra förhållande med USA, man har själv haft nytta av NSA:s avlyssning, man har själv varit involverad i spionaget och man är orolig för sin egen nationella säkerhet och vill därför inte kritisera USA i rädsla för minskat stöd. Det här gör att länderna garanterat varit tystare än om Ryssland eller Kina skulle stå bakom avlyssningen.
Handel först

Förhandlingar om ett frihandelsavtal pågår mellan USA och EU. Forskare Björn Fägersten på Utrikespolitiska institutet i Sverige tror i likhet med Salonius-Pasternak att ländernas syn på avtalet inte förändras av avlyssningen.

– Tyskland har alltför mycket att vinna på avtalet för att äventyra det. Däremot kan det hända att länder som Frankrike, som redan från början varit tveksamma, försöker använda avlyssningen i politiskt syfte, och då mer som ett svepskäl. Men då president François Hollande säger att det är oacceptabelt att spionera på vänner så handlar det lite om krokodiltårar. För Frankrike anses ju själv spionera friskt, säger han.

Salonius-Pasternak håller med och säger att franska, kinesiska och andra underrättelsetjänster säkert skulle göra som NSA om de hade samma resurser och kunskap.

– Kungar har i alla tider varit int­resserade av vad andra kungar håller på med. Jag tror att till exempel NSA:s övervakning tagit form under en lång tid då den nya tekniken gett dittills oanade möjligheter. Man har inte funderat på om det man gör är acceptabelt.

Fägerstensäger att avlyssningsskandalen ändå kan bli en väckarklocka för EU att bygga upp underrättelseverksamhet som är mer oberoende av USA.

– EU kanske inser att underrättelsevärlden är en ”competitive business” och att man måste bli aktivare. Det är inte så förvånande att amerikanerna vill avlyssna vad våra toppolitiker tycker. Sedan kan man fundera på att toppolitikerna borde ha organisationer som bättre kan skydda deras kommunikation. Europeiska rådet samlas i december för att diskutera försvarsfrågor. Här kan avlyssningsbeskyllningarna spela en roll.
Industrihemligheter

Salonius-Pasternak sägeratt diskussionen om avlyssningen av politiker och vanliga människor överskuggat ett annat mycket viktigt mål för avlyssningen. Och här kan även små länder som Finland vara intressanta objekt.

– För USA är ganska irrelevant att på förhand veta hur många fredsbevarare Finland planerar att skicka till en framtida operation. Däremot har amerikanska företag mycket större intresse av under vilka principer, när och vem som kan få bygga en kärnreaktor. Så businessidan kan för ett land som Finland vara mycket skadligare än om USA vet vad våra politiker talar om i telefon.

Redan nu förvarar både företag och konsumenter stora mängder data i molntjänster och it-företagen ser stor framtidspotential i dem. For amerikanska leverantörer av molntjänster kan det leda till betydande inkomstbortfall om företag i rädsla för att bli avlyssnade använder tjänster från andra länder.

– Till exempel finländska F-Secure har en tjänst med sloganen ”It’s your stuff. Not theirs” (Det är dina saker. Inte deras). Det är ett klart ställningstagande. Men som konsument är det svårt att bestämma mig för att inte använda amerikanska tjänster, jag får lita på att jag är totalt ointressant, till skillnad från Merkel. Och om jag loggar in på Vkontakte som är den ryska motsvarigheten till Facebook så blir jag säkert avlyssnad där men av någon helt annan.