Poroshenkon blokille odotettavissa murskavoitto Ukrainan vaaleissa
Turun Sanomat
STT–Jussi Lankinen

Programme Director at the Institute Arkady Moshes commented on the coming Ukrainian parliamentary elections in Turun Sanomat on September 17th. According to him, the elections will likely be relatively free and honest, but it’s another thing whether the Eastern Ukrainians feel that they are represented or not.
Alueita painottava vaalitapa vaikeuttaa lopputuloksen arvioimista.
Vaikka Ukrainan ennenaikaiset parlamenttivaalit järjestetään vasta ensi kuun lopulla, niiden pääteemasta ei ole epäilystäkään. Rauhan saaminen maan itäosiin hallitsee vaaleja edeltävää keskustelua takuuvarmasti.
Moni muu asia sen sijaan on Ukrainan sisäpolitiikassa täysin levällään. Pelkästään kahden viime viikon aikana presidentti Petro Poroshenkon blokki ja Vitali Klitshkon udar-puolue ovat solmineet vaaliliiton, Julia Tymoshenkon isänmaa-puolue on hajonnut kahtia ja entinen valtapuolue alueiden puolue ilmoittanut boikotoivansa vaaleja.
Lisäksi kommunistipuolue saatetaan vielä kieltää ennen vaaleja.
Tuoreimpien kyselyiden mukaan Poroshenkon blokki olisi ottamassa vaaleissa murskavoiton. Toiseksi hieman yli kymmenen prosentin äänimäärällä kiilaisi “Ukrainan Zhirinovskin” Oleg Ljashkon radikaalipuolue. Loput puolueet näyttäisivät jäävän alle kymmeneen prosenttiin. Esimerkiksi nykyisellä hallituspuolueella Svobodalla ja Julia Tymoshenkon isänmaalla voi tehdä tiukkaa ylittää viiden prosentin äänikynnys.
– Mutta kaikki voi vielä muuttua sen mukaan, miten Itä-Ukrainan tilanne kehittyy, sanoo ohjelmajohtaja Arkady Moshes Ulkopoliittisesta instituutista.
Kuvaavaa on, että mielipidekyselyissä tähänkin mennessä äänestämättä jättävien ja päättämättömien ryhmä on ollut suurempi kuin Poroshenkon blokin kannattajien.
Kokonaiskuvaa sotkee vielä Ukrainan vaalitapa, jossa puolet kansanedustajista valitaan puolueiden listoilta ja puolet alueellisella henkilövaalilla.
– Vielä ei tiedetä edes sitä, ketkä ovat ehdolla.
Poliittinen linja ei muutu
Todennäköisimmin hallituksen muodostavat Poroshenkon blokki ja Isänmaa-puolueesta eronneiden Arseni Jatsenjukin ja Oleksandr Turtshynovin kansanrintama. Enemmistöä nämä tuskin saavat, joten apupuolueeksi saattaisi nousta esimerkiksi entisen puolustusministerin Anatoli Hrytsenkon puolue.
– Tämä olisi parasta Ukrainalle, mutta on hyvin mahdollista, ettei hallituksesta saada toimintakykyistä.
Jos nämä länsimieliset puolueet onnistuisivat saamaan enemmistön, suuria muutoksia nykyhallituksen poliittiseen linjaan tuskin olisi luvassa.
– Ero olisi juuri se, että hallituksella olisi legitimiteetti, ja se olisi kykenevämpi tekemään muutoksia, arvioi tutkija Hanna Smith Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutista.
Tähän asti enemmistö parlamenttipaikoista on ollut entistä presidenttiä Viktor Janukovitshia tukeneella alueiden puolueella.
Tarpeeksi rehelliset vaalit
Vaikka uusi hallitus olisikin toimintakykyinen, siltä ei kannata odottaa ihmeitä. Moshes muistuttaa, että Ukraina on yhä umpikorruptoitunut maa, jonka hallinnon taustalla naruja vetelevät oligarkit. Lähes jokaisen puolueen taustalla epäillään olevan omia etujaan ajava rahamies.
Sekä Moshes että Smith uskovat vaalien olevan verrattain vapaat ja rehelliset.
– On eri asia, tuntevatko itäukrainalaiset tulevansa edustetuiksi. Todennäköisesti parlamentista jää paikkoja täyttämättä, koska kaikkialla ei pystytä äänestämään, Moshes sanoo.
Smithin mukaan Ukrainan vaaleja ei voida verrata vakiintuneiden demokratioiden vaaleihin, mutta hän uskoo niiden olevan silti “tarpeeksi legitiimit”.