Poroshenkon nousu Ukrainan presidentiksi näyttää varmalta
Aamulehti
Maria Rosvall, STT

Senior Research Fellow at the Institute Kristi Raik commented on the Ukrainian presidential election in Aamulehti on May 18th.
Ukrainan ensi viikon presidentinvaalien voittaja tiedetään jo liki varmasti. Vaalien suurimmaksi kysymykseksi nouseekin, kuinka moni ukrainalainen haluaa – tai saa – äänestää.
Vaaliuurnia ei ehkä nähdä ainakaan separatistien hallitsemilla Donetskin ja Luhanskin alueilla Itä-Ukrainassa. Asiantuntijat varoittavat, että se antaa Venäjälle syyn kyseenalaistaa vaalien tulos.
– On vaarana, että Ukraina pysyy vaalienkin jälkeen nykyisen kaltaisessa välitilassa, jossa sen johdolla ei ole kaikkien tahojen tunnustusta, sanoo Ulkopoliittisen instituutin tutkija Kristi Raik.
Itä-Ukrainan äänestäjistä on huolissaan myös Aleksanteri-instituutissa luennoiva ukrainalaissyntyinen tutkija Arseni Svynarenko.
– Hiljattain tehdyssä mielipidekyselyssä 30 prosenttia itäukrainalaisista sanoi, ettei aio äänestää ja toiset 30 prosenttia ei ollut valinnut ehdokasta, Svynarenko kertoo.
Svynarenko varoittaa, että Itä-Ukrainasta tulee ongelma myös uudelle presidentille, jos jotkut idän kaupungit eivät järjestä vaalia ja muualla äänestysprosentti jää hyvin alhaiseksi.
– Jos näin käy, Venäjä voi vaikuttaa vielä pitkään Itä-Ukrainassa.
Oligarkki ennakkosuosikkina
Mielipidekyselyissä ylivoimaiseksi presidenttisuosikiksi on noussut EU-myönteinen ja uudistusmielinen suklaamiljardööri Petro Poroshenko. Poroshenkon kannatus on yli 40 prosenttia, kun yksikään hänen kannattajistaan ei ole yltänyt edes 10 prosentin kannatukseen.
Raik kuvaa Poroshenkoa kameleontiksi, joka on vaihtanut poliittista leiriä monta kertaa ja joka on myös taitava liikemies. Toisaalta Poroshenkon tausta Ukrainan liikemiespiireissä ja politiikan takahuoneissa ei ole ollut hänelle vaaleissa vain ansioksi.
Raik muistuttaa, että entisen presidentin Viktor Janukovitshin kaatanut Euromaidan-liike vaati uusia kasvoja ja radikaaleja uudistuksia.
–Poroshenkolla itsellään on oligarkkitausta, mikä heikentää hänen uskottavuuttaan. On kyseenalaista, miten Poroshenkon kaltainen suurliikemies pystyy purkamaan Ukrainan nykyistä poliittista järjestelmää, jossa oligarkit ovat keskeisiä taustavaikuttajia, Raik sanoo.
Usko poliitikkoihin vähissä
Asiantuntijoiden mukaan jää nähtäväksi, onko Poroshenkosta yhdistämään syvästi jakautunutta kansaa. Raikin mukaan tulevan presidentin keskeinen ongelma on, että Itä-Ukrainassa tunnetaan tällä hetkellä syvää epäluottamusta Kiovaa ja koko läntistä Ukrainaa kohtaan.
– Venäläinen propaganda on siellä purrut laajaan väestönosaan. Siellä seurataan venäläisiä tiedotusvälineitä ja todella ajatellaan, että fasistit ovat vallassa Kiovassa, Raik kertoo.
Svynarenko uskoo, että Poroshenkolla voisi olla mahdollisuuksia vedota myös itäukrainalaisiin, koska hän on esiintynyt julkisuudessa maltillisesti.
– Vaikka Poroshenko on Eurooppa-mielinen, hän on välttänyt puheissaan ankaran kansallismielistä tai Venäjä-vastaista retoriikkaa, joka ärsyttää itäukrainalaisia todella paljon, Svynarenko sanoo.
Länsi–itä-jakolinjan lisäksi Raik korostaa, että ukrainalaisessa yhteiskunnassa kulkee yhä syvä kuilu eliitin ja kansan välillä.
– Se oli keskeinen syy siihen, miksi Euromaidan syntyi, eikä se ole mitenkään kaventunut viime kuukausien aikana. On iso haaste, miten ihmisten luottamusta poliittiseen johtoon voitaisiin parantaa, Raik sanoo.