Republikaanit valmistautuvat valtaamaan USA:n senaatin
Savon Sanomat
STT–Niilo Simojoki

Programme Director at the Institute Mika Aaltola commented on the US midterm elections in Savon Sanomat on October 29th. According to him, the rivalry between the Senate and the House of Representatives will now become more of a rivalry between the whole Congress and the President since the Republicans seem to be getting a slight majority also in the Senate.
Ilo voitosta kongressivaaleissa voi jäädä lyhyeksi.
Yhdysvaltain kaksipuoluejärjestelmän rintamalinjat näyttävät selkiytyvän ensi tiistain kongressivaaleissa. Ennusteiden mukaan republikaanit pitävät enemmistönsä edustajainhuoneessa ja saavat niukan enemmistön myös senaattiin. Samaan aikaan Valkoista taloa isännöi demokraattipresidentti Barack Obama.
Vaivalloisesti sujunut lainsäädäntötyö ei tästä ainakaan vauhditu. Mutta tuskin Yhdysvaltain hallinto uudenlaisesta kahtiajaosta halvaantuukaan, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.
– Senaatin ja edustajainhuoneen välinen kisa vaihtuu nyt enemmän koko kongressin ja presidentin väliseksi kisaksi.
Presidenttivaltaisessa maassa Obamalla on yhä mahdollisuus estää lakihankkeet veto-oikeudellaan, mikä lienee kahden seuraavan vuoden aikana aiempaa ahkerammassa käytössä. Myös ulkopolitiikassa riittää tilaa toimia.
– Presidentti pystyy tekemään vähän kaikenlaista omilla valtuuksillaan, Aaltola sanoo.
Clintonit vaalimaskotteina
Demokraattien tappio toistaisi tuttua kaavaa, jonka mukaan välivaalit ovat presidentin suosion mittari ja Valkoista taloa hallitseva puolue yleensä häviää ne. Obaman suosio on alamaissa, eikä häntä kaivata vaalivankkureita vetämään aina edes omien piirissä.
– Presidentti ei ole relevantti. Hän on poissa kahden vuoden kuluttua, Alaskan demokraattinen senaattori Mark Begich totesi Washington Examiner -lehdelle.
Obaman sijaisina vaalikentillä ratkaisevissa osavaltioissa ovat kiertäneet entinen presidentti Bill Clinton ja hänen puolisonsa, demokraattien seuraavaksi presidenttiehdokkaaksi povattu Hillary Clinton.
– En usko, että Clintoneiden taika riittää, epäili professori James Thurber uutistoimisto AFP:lle.
Osansa kampanjoinnista on tehnyt myös Michelle Obama, joka on huomattavasti miestään suositumpi.
Republikaanit tarvitsevan senaatissa kuusi lisäpaikkaa noustakseen enemmistöasemaan. Mahdollisen vallanvaihdon merkitystä vähentää se, että tärkeiden asioiden läpiviemiseen tarvitaan yhteensä 60 senaattorin tuki. Niin suureen voittoon republikaanit eivät yllä.
Kääntyykö onni 2016?
Koko kongressin valtaaminen lisää Aaltolan mukaan odotuksia siitä, että tähän saakka lähinnä Obaman vastustamiseen keskittyneet republikaanit saisivat jotain rakentavaa aikaiseksi. Tällainen kysymys voi olla EU:n kanssa neuvoteltava vapaakauppasopimus, jossa republikaanit ovat Aaltolan mukaan lähempänä Obamaa kuin demokraatit.
Yhteinen sävel voi löytyä myös Obaman tavoittelemasta maahanmuuttolakien uudistamisesta.
– Kongressivaaleissa republikaanit eivät tarvitse vähemmistöjen ääniä, mutta seuraavissa presidentinvaaleissa kyllä tarvitsevat, Aaltola perustelee.
Vuoden 2016 presidentinvaalien näkökulmasta välivaalien voitto voi osoittautua republikaaneille kaksiteräiseksi miekaksi. Aaltolan mukaan Yhdysvaltain vaaleille on viime vuosikymmeninä ollut tyypillistä reaktioiden ja vastareaktioiden syklinen vuorottelu.
Eli nämä vaalit voi olla varaa hävitä, jos varmistaa voiton seuraavissa presidentinvaaleissa?
– Eihän siinä tavallaan mitään logiikkaa ole, että se noin menisi, mutta niin se on tavannut mennä, Aaltola naurahtaa.
Lähteenä lisäksi: AFP, Reuters, BBC