Republikanerna drillar Rubio till president
Hufvudstadsbladet
Janne Wass

Institute Programme Director Mika Aaltola gave his comments on the attributes and prospects of Marco Rubio of the Republican Party in an interview by the daily Hufvudstadsbladet on 22 February.

 

 

Ett rikemansparti fyllt av grå gubbar som vill kasta ut invandrare ur landet. Den imagen vill ­republikanerna bli av med. Många ser den unga kometen Marco Rubio som partiets frälsare.

 

Det politiska underbarnet Marco Rubio presenterade sig för USA förra veckan då han höll det republikanska partiets svarstal efter president Barack Obamas tal till nationen. Mitt i talet blev han torr i strupen och sträckte sig efter en vattenflaska långt utanför bilden. Med en obekväm uppsyn stirrade han hela tiden in i kameran. Mycket snart skämtade tv och sociala medier friskt om ”den stora klunken”.

För en mindre skicklig politiker kunde det ha varit en karriärdödare. Men 41-åriga Rubio vände det till en fördel. På Twitter noterade han att han fått 13 000 nya följare: ”Jag måste börja dricka mitt i alla mina tal”, skrev han och började snart sälja vattenflaskor med sitt namn på.

Som en komet har Rubio stormat det republikanska partiet sedan han överraskande knep en plats i senaten 2010. Republikanerna var efter presidentvalsförlusten 2008 i ett bedrövligt tillstånd. Rubio var en ung, stilig och karismatisk politiker och som son till kubanska invandrare kunde han locka spansktalande väljare. Hans medelklassbakgrund och kärlek för hiphop var en kontrast till rikemän som Mitt Romney. Dessutom är han registrerad i den viktiga vågmästardelstaten Florida. När journalister och partikamrater jämför honom med andra politiker, är det två namn som dyker upp: Ronald Reagan och Barack Obama.

– Han kommer in från den högra flanken i partiet, Tea Party-rörelsen. Hans stora test kommer att vara invandringspolitiken, han sitter med i den grupp som ska utarbeta en reform av immigrationslagstiftningen, säger Mika Aaltola vid Utrikespolitiska institutet.
Ärkekonservativ

Rubio presenterade Romney på den republikanska partikongressen där presidentkandidaten officiellt utnämndes. Enligt konservativa bedömare var det ett strålande tal.

– Han är den mest naturliga kommunikatören i vårt parti sedan Reagan, och det har jag inte sagt om någon förut. När han talar är det som om någon skulle slå på en stämgaffel, säger medarbetaren Ed Gillespie till Washington Post.

I den senaste mätningen är Rubio den populäraste republikanen och tidskriften Time publicerade i februari en omslagsbild med Rubio och rubriken Republikanernas frälsare.

Rubio vill ses som en brobyggare mellan Tea Party-rörelsen och det breda republikanska fältet, och har skickligt manövrerat mellan de retoriska grynnorna. Hans aktioner i senaten talar ett annat språk. Han motarbetar alla kompromisser om skattestupet, han är klimatskeptiker, förespråkar fossila bränslen, motsätter sig enkönade äktenskap, stöder vapenlobbyn och hans ekonomiska och politiska idéer är extremt nyliberala. Flera undersökningar placerar honom längst ute i senatens högerfält. Det här kan ligga honom i fatet, menar Aaltola.

– Republikanerna måste förnya sig för att tilltala moderaterna och invandrarna. Om Rubio lyckas där, kan han ha chanser, men från Tea Party-rörelsen blir man inte vald.

Rubio har också tampats med några mindre skandaler. Hans berättelse om farföräldrarna som flydde från Kubas kommunism har ifrågasatts (de kom till landet före Fidel Castros revolution) och han har anklagats för att ha använt partiets pengar för egna ändamål. Att han är katolik, men uppvuxen som mormon och har en evangelisk fru har också väckt förvirring.

Än viktigare är frågan om denna invandrarson verkligen lyckas locka spansktalande väljare till republikanerna. Han hör till den kubanska minoriteten, som visserligen är stor i hans delstat Florida, men utgör endast tre procent av de spansktalande väljarna i USA. På grund av kubanernas specialrättigheter finns det en djup schism mellan kubaner och and- ra latinamerikaner. I fråga om invandring har han varit en kappvändare och vill ha en striktare lagstiftning än demokraterna.
Oviss kandidat

Vidare är det ingen som vet om han verkligen vill ställa upp i valet 2016. Nyhetssajten Buzzfeed har gjort ett djuplodande reportage om Rubio och målar upp bilden av en exceptionell politisk begåvning som helst står på sidan av spelplanen och bidar sin tid.

Ett potentiellt problem är att ett annat av republikanernas valhopp också ställer upp i Florida. Det är Rubios mentor och goda vän Jeb Bush, den tidigare presidentens bror. Personer som står Rubio nära låter mellan raderna förstå att Rubio troligtvis stiger åt sidan om Bush kandiderar. Aaltola tror att Rubio kan må bra av att inte skynda.

– I USA är den retoriska förmågan oerhört viktig i politiken. På den punkten är han inte riktigt klar ännu och han är inte alls på samma nivå som till exempel Obama. Men han är ännu såpass ung att det är mycket möjligt att han står över nästa val och kandiderar i därpå följande.

Källor: Politico, Washington Post, Buzzfeed, Christian Science Monitor, Time, Reuters, CNN, Independent, Guardian, Telegraph, GQ, AP, BBC

Politik USA

Fakta:

Profil

M ARCO A NTONIO R UBIO

• Född 28 maj 1971 i Florida. Hans föräldrar är kubanska immigranter, numera amerikanska medborgare.

• Valdes till senaten 2010. Var före det medlem och talman i Floridas representanthus. Republikan.

• Studerade konst och juridik och säger sig ha betalat den sista raten på sitt studielån i fjol.

• Trots sitt nära samröre med Tea Party-rörelsen har han inte officiellt medgett sig vara delaktig i den.

• En av de mest konservativa senatorerna, både vad gäller ekonomiska och moraliska frågor.

• Medlem av gruppen på åtta senatorer som leder arbetet med en reform av USA:s immigrationslagar.

Citat:

”När han talar är det som om någon skulle slå på en stämgaffel.”

Ed Gillespie

republikansk kampanjarbetare

”Han är klimat- skeptiker, förespråkar ­fossila bränslen, motsätter sig ­enkönade äktenskap, ­stöder ­vapen- lobbyn och hans ekonomiska och politiska idéer är extremt ­nyliberala.”

Mika Aaltola

Utrikespolitiska institutet