Tutkija: Putin vähintäänkin tiesi lieventämisestä
Helsingin Sanomat
Petja Pelli

Institute Programme Director Arkady Moshes commented on the mitigation of the accusations of the Greenpeace activists in an interview by Helsingin Sanomat on 23 October.

Link to the article in Helsingin Sanomat (in Finnish)

Text below in Finnish

 

Suomen ulkopoliittisen instituutin tutkija Arkadi Mošes pitää hyvin todennäköisenä, että Venäjän ylin johto eli presidentti Vladimir Putin on vähintäänkin ollut tietoinen päätöksestä lieventää Greenpeace-aktivistien syytteitä.

“En sano, että Putin antoi käskyn tutkimuskomitealle. Sitä en voi tietää. Mutta minun on vaikea kuvitella, että kansainvälisesti näin paljon huomiota saavaa päätöstä tehtäisiin ilman, että keskusvalta tietäisi asiasta. Venäjä on keskusjohtoinen maa.”

Mošesin mukaan syytteiden lieventäminen käy maalaisjärkeen. “Syytteitä merirosvouksesta olisi ollut hyvin vaikea perustella pidemmän päälle.”

Putin on sanonut jo aikaisemmin, että aktivistien toiminta ei ollut merirosvousta.

Miksi syytteet merirosvouksesta sitten alun perin nostettiin?

Mošes arvioi, että Venäjä tahtoi lähettää kovalla syytteellä viestin Venäjällä iskuja harkitseville aktivisteille. “Länsimaissa ajatellaan yleisesti, että mikä tahansa protesti on tärkeämpi kuin yksityisen omaisuuden suoja. Venäjällä ajatellaan toisin.”

Greenpeacen aktivistit yrittivät kiivetä venäläiselle öljynporauslautalle. Greenpeace on itsekin myöntänyt rikkoneensa lakia tunkeutumalla lautan suoja-alueelle.

Lopulta Mošes muistuttaa, että merirosvoussyytteissä saattoi olla kyse myös paikallisviranomaisten ylilyönnistä. “En voi sulkea sitäkään pois.”

Mošesin mukaan Venäjän lähihistoriasta löytyy esimerkkejä siitä, että paikallisviranomaiset ovat toimineet keskusvallan vastustajia kohtaan poikkeuksellisen ankarasti ajatellen, että sitä keskusvalta heiltä odottaa.

Venäjän oikeusjärjestelmän kannalta Mošes pitää syytteiden lieventämistä hyvänä uutisena.

“Se osoittaa, että perusteettomia syytteitä voidaan muuttaa.”