Oikeistopopulistien aalto
Iltalehti
Johanna Mattinen

Director of the Institute Teija Tiilikainen commented on the right wing populists’ success in the European election in Iltalehti on May 27th.
Poliittinen maanjäristys pyyhki Euroopan yli sunnuntaisten EU-vaalien jälkeen. Tutkija uskoo, että oikeistopuolueiden nousulla on iso vaikutus Eurooppaan.

Ranska, Iso-Britannia, Tanska.
Shokkiaalto iski näihin kolmeen maahan, kun eniten ääniä EU-vaaleissa keräsivät jyrkästi oikeistopopulistiset puolueet.
Ranskassa äärioikeistolainen Front National otti yli neljänneksen äänistä, vaikka maassa on sosialistihallitus. Tanskan vapauspuolue kahmaisi yli 26 prosenttia äänistä ja brittiläisen Ukipin ennustettiin maanantaina päätyvän huikeaan 28 prosentin äänisaaliiseen.
Erityisesti EU:n suurvaltojen Ranskan ja Britannian äänipommilla on suuri vaikutus Euroopan parlamentin toimintaan, uskoo tutkija Juhana Aunesluoma.
Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen johtajan mukaan vaalituloksella on vaikutus politiikkaan paitsi EU:n tasolla, mutta myös kansallisesti.
– Ranskan tilanne on kaikista olennaisin, koska se on iso keskeinen jäsenmaa ja se myös heijastuu suoraan parlamenttiin sekä Ranskan sisäpolitiikkaan, Aunesluoma kertoo.
Ranskan sosialistit kärsivät rökäletappion EU-vaaleissa ja äärioikeistopuolue Front Nationalin johtaja Marine Le Pen ehti jo vaatia uusia vaaleja, koska hänen mukaansa nykyinen parlamentti ei enää edusta Ranskan kansaa.
Tutkija uskoo, että vaikka äärioikeistolaiset jäävät edelleen vähemmistöksi Euroopan parlamentissa, jo vaalijytkyllä on vaikutus myös suurempien ryhmittymien toimintaan.
– Se antaa signaalia äänestäjiltä isommille ryhmille tämän hetken trendistä. Jo pelkkä se muuttaa kaikkien käyttäytymistä, Aunesluoma kommentoi.
Oikeisto pohjoisessa
Aunesluoman mukaan äärioikeiston nousu näkyy erityisesti Euroopan pohjoispuolella, kun taas etelässä vasemmisto suoriutui vahvasti vaaleissa.
– Peruskuvio on, että protesti on kanavoitunut etelässä vasemmalle ja mitä ylemmäs mennään, se kanavoituu oikealle. Kreikassa tilanne on poikkeuksellinen, siellä myös äärioikeisto on pärjännyt aika hyvin, Aunesluoma selittää.
Hänen mukaansa kuvioon ovat syynä historialliset tekijät, poliittinen kulttuuri ja talouskriisi.
– Kriisimaissa se ahdinko on arkea, niin se näkyy juuri näin. Lisäksi vasemmistopuolueet etelässä ovat yleensä vähän ärhäkämpiä ja radikaalimpia.
Esimerkiksi nyky-Espanjassa äärioikeistolaisuus ei tule kuuloonkaan.
– Maalla on hyvin lähihistoriassa oikeistodiktatuurikokemus, niin siellä on aika mahdotonta olla äärioikeistolainen.
Aunesluoman mukaan kaikissa maissa äärioikeiston nousua ei ole näkynyt.
– Merkittävää on, että esimerkiksi Saksassa ei tapahtunut isoa muutosta.
Äänekäs vähemmistö
Vaikka suurimmat ryhmittymät EU:ssa ovat edelleen keskusta-oikeisto, keskusta-vasemmisto ja liberaalit, tulevat äärioikeistolaiset olemaan äänekäs ryhmä.
– Erityisesti tiukemman linjan edustajat menestyivät hyvin EU-vaaleissa lukuunottamatta Hollantia. Sellainen iso kuvio tässä on nähtävissä, Aunesluoma kommentoi.
Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen puolestaan rauhoittelee, että kaikki oikeistopopulistiset ryhmät eivät suinkaan ole äärioikeistoa, vaikka joskus julkisuudessa näin mielletään.
Tiilikainen arvioi, että äärioikeistolaisiksi laskettavia europarlamentaarikkoja tulee olemaan alle sata, kun yhteensä meppejä on 750 henkeä.
Vaalivoitot keränneisiin oikeistoryhmiin sisältyykin hyvin erilaisia puolueita. Esimerkiksi Kreikan Kultainen aamunkoitto -puoluetta on kuvailtu julkisuudessa jopa uusnatsipuolueeksi.
Tiilikainen laskee äärioikeistolaisiksi esimerkiksi Ranskan Front Nationalin ja Hollannin vapauspuolueen, mutta Iso-Britannian Ukipia hän ei niputa samaan ryhmään.
Lisäksi Tiilikainen muistuttaa, että enemmistö mepeistä on edelleen EU-myönteisiä.
– Mutta tämä (oikeistopuolueiden nousu) tulee nyt monelta suunnalta ja se luo helposti sellaista mielikuvaa, että Eurooppa on lähdössä uuteen suuntaan, Tiilikainen toteaa.
Löytävätkö toisensa?
Sekä Tiilikainen että Aunesluoma painottavat, että seuraavat viikot ovat ratkaisevia oikeistopuolueiden kannalta.
Ryhmät ovat keskenään hyvin erimielisiä ja nyt onkin mielenkiintoista seurata, millaiset ryhmät oikeistopopulistit parlamentissa muodostavat.
– Heidän valtansa parlamentissa riippuu siitä, miten he kykenevät muodostamaan ryhmän, jolla on yhteinen ohjelma ja ryhmäkuri, Tiilikainen toteaa.
Lähtökohta tälle on kuitenkin hankala, sillä monet tuoreista europarlamentaarikoista vastustavat jo lähtökohtaisesti eurooppalaista yhteistyötä.
– Pitäisi kuitenkin olla isompi ryhmä, että he pystyisivät ottamaan vastaan keskeisiä tehtäviä parlamentissa ja vaikuttamaan, Tiilikainen muistuttaa.
Uusi tilanne voi laittaa yhteistyökuvioita uusiksi myös vanhoissa ryhmissä.
– Kaksi suurinta ryhmää ovat useimmissa kysymyksissä hakeneet muualta vastausta, mutta tämä saattaa kannustaa heitä nyt keskinäiseen yhteistyöhön, Tiilikainen heittää.