Romney griper efter halmstrån
Hufvudstadsbladet
Elisabet Back

Institute researcher Charly Salonius-Pasternak was interviewed by Hufvudstadsbladet (3.10.) He commented on the US presidential hopefuls’ chances ahead of tonight’s TV debate.

 

 

I kväll går den första av tre tv-sända debattronder mellan presidentkandidaterna Obama och Romney. – Romney måste vinna debatterna för att ha en chans att bli president, säger Claus Stolpe, expert på USA:s val.

Presidenten har tillbringat de senaste tre dagarna i Nevada. Hans motkandidat har dragit sig tillbaka till Vermont så ofta han har kunnat. Fokus för båda har varit att öva sig i att möta sin motståndare, slipa på svar, slutklämmar och kroppsspråk inför månadens tre tv-sända valdebatter.

För den republikanska utmanaren Mitt Romneys del är läget kritiskt. De flesta valengagerade tänkare och tyckare har beskrivit debatterna som Romneys sista chans att kravla sig upp ur opinionsunderläget. Finländska valexperter håller med, men konstaterar att det blir mer än tufft att slå sig tillbaka.

– Romney måste vara på offensiven och samla pluspoäng genom att försätta Barack Obama på hal is. Det är kanske inte hans sista halmstrå, men däremot det nästsista, säger Claus Stolpe, lektor i statskunskap vid Åbo Akademi i Vasa.

– Det krävs något speciellt av Romney för att valdebatterna ska ha någon avgörande betydelse för valet. Obama behöver bara vara okej för att ha sitt på det torra, säger Charly Salonius-Pasternak, forskare vid Utrikespolitiska institutet.

I väntan på slagkraftig replik

Tiotals miljoner amerikaner kommer att sitta bänkade framför livesändningarna som visas på en stor del av de amerikanska tv-kanalerna i kväll och också live på webben.

– Bara om någon av kandidaterna gör bort sig totalt kan debatterna ställa opinionen på ända. Men att Romney skulle få till en så slagkraftig replik att det skulle påverka de viktiga delstaterna ser jag som osannolikt, säger Salonius-Pasternak.

– Debatter på tumanhand kan visserligen ta oväntade vändningar. De liknar lite en boxningsmatch, säger Stolpe och minns en valdebatt från 1980 då Ronald Reagan utmanade Jimmy Carter. Den gången blev just en kort replik avgörande.

– Carter hade just hållit ett långt anförande. Reagan svarade genom att titta rakt in i kameran och säga något i stil med ”Så där låter det då igen. Men har ni det verkligen bättre än för fyra år sedan?”. Tittarna visste ju hur landet låg och på bara några meningar hade Reagan slagit knockout på motståndaren.

– Visst, den här politiska teatern är intressant. Jag kommer definitivt att titta – och med popcorn i handen, säger Salonius-Pasternak.

Vårdreform svår för Romney

Båda tror att ekonomin och arbetslösheten blir de viktigaste sakfrågorna under debatterna.

– Romney måste få fram ett ekonomiskt budskap om att arbetslösheten skulle sjunka ordentligt om republikanerna tar makten, säger Stolpe.

En mycket intressant fråga blir hälsovårdsreformen som Obama genomfört.

– Republikanerna har hackat ned på den, men Romney kan inte göra det eftersom han själv införde en liknande reform på delstatsnivå när han var guvernör i Massachusetts. Det här är minst sagt ett stort problem för Romney, säger Stolpe.

– Jag tror att Romney kommer att backa upp den, men klanka ner på det sätt som Obama genomförde den på, säger Salonius-Pasternak.

Imagen viktigast

Charly Salonius-Pasternak tror att kandidaternas image under debatterna har betydligt större vikt än själva sakfrågorna.

– Deras politiska ståndpunkter finns redan överallt och väljarna börjar vara trötta på kampanjen. Då blir det personliga ännu viktigare. Väljarna vill se om deras kandidat framstår som genuin, vänlig, bestämd och hård utan att håna. Kandidaterna kommer att försöka visa att de är en person som man kan lita på i tuffa tider. Allt annat har mind­re betydelse.

Stolpe vill också påminna om att inget ännu är avgjort.

– Jag hade trott att styrkeförhållandena mellan kandidaterna skulle ha varit jämnare vid det här skedet i kampanjen, men ett val är inte avgjort förrän på valdagen.

Och vilket är Romneys sista halmstrå, om debatterna är det nästsista?

– Det skulle vara någon märklig skandal kring Obama eller att det uppstår en internationell eller nationell kris där Obama står helt handfallen, säger Claus Stolpe.

Fakta:

Tv-debatterna

• 3 oktober i Denver, Colorado klockan 21 – 22.30 östkusttid (USA, 4.00 – 5.30 finsk tid). Tema: Inrikespolitik.

• 11 oktober i Danville, Kentucky, klockan 21 – 22.30 östkusttid. Mellan vicepresidentkandidaterna Joe Biden och Paul Ryan. Tema: Utrikes- och inrikespolitik.

• 16 oktober i Hempstead New York, klockan 21 – 22.30 östkusttid. Tema: Utrikes- och inrikespolitik.

• 22 oktober i Boca Raton, Florida klockan 21 – 22.30 östkusttid. Tema: Utrikespolitik.

• Debatterna visas i direktsändning på webben och på de flesta stora amerikanska tv-kanaler.

Citat:

”Bara om någon av kandidaterna gör bort sig totalt kan debatterna ställa opinionen på ända. Men att Romney skulle få till en så slagkraftig replik att det skulle påverka de viktiga delstaterna ser jag som osannolikt.” Charly Salonoius-Pasternak, forskare vid Utrikespolitiska institutet.