Mitta tulossa täyteen
Ilta-Sanomat
Anna-Maria Talvio

Institute Programme Director Mika Aaltola comments on the killing of Afghan civilians by a US soldier in an interview with Ilta-Sanomat.



AFGANISTAN: Sotilaan suorittama siviilien verilöyly kiristää tunnelmaa myös suomalaisten valvomalla alueella. 
Yhdysvaltalaissotilas ampui 16 afganistanilaista siviiliä viikonloppuna Kandaharissa. Tapaus on jatkoa useille kohuille, joissa amerikkalaissotilaat ovat viime aikoina olleet osallisina. – Muutama yksilö sotkee asiat ja vaarantaa meidät muut. Koraaneja polttavat ja viattomia tappavat vaikeuttavat meidän työtämme, Afganistaniin lähdössä oleva sotilas Joan Arauj o totesi New York Timesille.


IS selvittää seuraavassa, minkälaisia seurauksia joukkomurhalla on. ANNA-MARIA TALVIO


1. Aiheuttaako verilöyly uusia turvallisuusuhkia suomalaisille sotilaille? – Kansainvälisen operaation arvovalta rapistuu ja väestö turhautuu. Kiristyvä tilanne nostaa mahdollisia uhkia suomalaistenkin suhteen, Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola sanoi eilen IS:lle. – Tilanne toiminta-alueella on kohtuullisen rauhallinen. Paikalliset osaavat tehdä eron eri maiden välillä, totesi puolestaan Afganistanin suomalaisten rauhanturvaajien komentaja, everstiluutnantti Joni Lindeman.


2. Miten tapahtuma vaikuttaa Suomen rooliin kansainvälisessä Isaf-kriisinhallintajoukossa? – Ei välttämättä mitenkään suoraan. Suomi on mukana samassa kansainvälisessä joukossa – talebanin silmin ei tarkastella tekijöitä maa kerrallaan. Alueella toimiminen on äärettömän hankalaa ja kokonaisturvallisuuden ylläpitäminen läntisille tahoille vaikeaa, Aaltola arvioi. – Kyse on valitettavasta tapahtumasta, joka ei kuitenkaan sinänsä vaikuta suomalaisten toimintaan, Lindeman sanoi.


3. Entä mitä tapahtuu Isafille? – Koko operaatio saattaa vaarantua ja vetäytyminen voi tulla nopeammin kuin arvataankaan. Joukkosurma tulee linkittää aiempiin tapahtumiin, se on osa laajempaa kokonaisuutta. Nyt ollaan tilanteessa, jolloin turvallisuus saattaa nopeasti huonontua eri puolilla Afganistania. Väestöllä alkaa olla mitta täysi, ja halu saada kansainväliset operaatiot päätökseen on valtava, totesi Aaltola.


4. Miten yksittäinen sotilas on voinut päästä yöllä tukikohdasta ampumaan ihmisiä? – Ehkä teko on tarkasti ennakkoon suunniteltu. Usein totuus kansainvälisessä politiikassa on toinen kuin mitä saadaan kuulla – asiat eivät ole koskaan sitä, miltä ne aluksi näyttävät, Aaltola sanoi.



5. Onko mahdollista, että tekijöitä on useampia kuin yksi? Teon motiivi ei eilen ollut tiedossa. Yhdysvallat on kertonut virallisesti, että ampuja toimi yksin. Verityöt tehtiin kuitenkin peräti kolmen kylän alueella. Taleban epäilee, että ampujia on ollut useita ja että he olisivat olleet humalassa.



6. Luovutetaanko ampuja Afganistanin viranomaisille oikeudenkäyntiä varten? Afganistanin parlamentti vaati eilen Naton tukikohdassa pidätettynä olevan ampujan luovutusta “nopeaa ja päättäväistä” oikeudenkäyntiä varten. Yhdysvallat ei kuitenkaan periaatteessa luovuta sotilaitaan muille.


7. Pystyykö Yhdysvallat vielä pelastamaan suhteensa Afganistaniin? – Yhdysvallat on Koraanin polttamisen jälkeen ollut hyvin varpaillaan. Karzain hallinto on todella heikko, se on olemassa vain Yhdysvaltojen tuella. Afganistan on jakautunut maa, joka tulevaisuudessa koostuu kahdesta, ellei jopa useammasta osasta. Osama bin Ladenin surman jälkeen Yhdysvalloilla ei ole enää samanlaista strategista kiinnostusta maahan, Aaltola pohti.


8. Vaikuttaako joukkomurha laajemmin Lähi-itään? – Teoilla pyritään vaikuttamaan käynnissä oleviin vetäytymisneuvotteluihin Yhdysvaltojen ja talebanin välillä. Kuohunta saattaa helposti levitä valtiosta toiseen, erityisesti Pakistan on hyvin herkkä kaikenlaisille tapahtumille. Lännen ja Yhdysvaltain vastaisuus lisääntyy varmasti, Aaltola sanoi.