Sarah Palin panttaa ehdokkuuttaan
Turun Sanomat
Hanna Leppänen

Yhdysvaltain välivaalit eivät ratkaisseet Sarah Palinin poliittista tulevaisuutta, sillä Teekutsu-liikkeen menestyksestä huolimatta tuloksiin sisältyi myös pettymyksiä. Kaikki Palinin äitikarhuiksi – omiensa puolesta pelkäämättä taisteleviksi –  luonnehtimat ehdokkaat eivät vedonneetkaan äänestäjiin.

Tuki Christine O’Donnellin ja etenkin Sharron Anglen kaltaisille heppoisin kyvyin ja tiedoin politiikkaan pyrkineille sai monet epäilemään Palinin omaakin arvostelukykyä.

CNN-uutiskanavan lokakuussa teettämän mielipidemittauksen mukaan suosituin republikaanien mahdollisista presidenttiehdokkaista on Mike Huckabee ja hänen kannoillaan tulee Mitt Romney. Huckabeeta kannattaa 21 prosenttia haastatelluista ja Romney’a 20. Sarah Palin on kolmantena 14 prosentin kannatuksella.

Vaikka Sarah Palin ei pyrkisikään itse Valkoiseen taloon kahden vuoden kuluttua, tulee hänestä todennäköisesti presidentintekijä.

Ulkopoliittisen instituutin tutkijat Mika Aaltola ja Charly Salonius-Pasternak arvioivat tuoreeltaan välivaalien jälkeen Palinin vaikuttavan ainakin siten, että onpa republikaanien ehdokkaana kuka tahansa, hän on kuitenkin enemmän oikealla kuin John McCain vuonna 2008.

Sarah Palinin julkisuusarvo on korkea ja hän hyödyntää sitä taitavasti. Hän osallistuu Teekutsu-liikkeen tapahtumiin, kommentoi politiikkaa sosiaalisessa mediassa, on Fox-televisiokanavan kolumnistina ja esiintyy uudessa Sarah Palinin Alaska -nimisessä televisiosarjassa.

Alaska aiheuttaa osavaltion entiselle kuvernöörille myös harmia, kun senaattorikisa uhkaa päättyä Palinin ehdokkaana olleen Joe Millerin tappioksi.