Skottlands nej kan förändra Storbritannien
Hufvudstadsbladet
Sanna Karlsson

Director of the Institute Teija Tiilikainen commented on Scotland’s independence referendum in Hufvudstadsbladet on September 20th. According to her, Scotland gaining independence could have resulted in a chain reaction.
Skottarnas klara nej till självständighet kan leda till stora förändringar också i resten av Storbritannien. Skottarna utlovades mera makt om de röstar nej – men de förändringarna kopplas till andra grundlagsreformer.
Sist och slutligen fanns det ingen tvekan om vad skottarna ville. Över 55 procent röstade mot självständighet och de som röstade Ja fick nöja sig med 44,7 procent av rösterna. Valdeltagande var högt: hela 84,6 procent av de röstberättigade deltog i valet.
– Det här motsvarar de ursprungliga förväntningarna. Ingen väntade sig att ja-sidan skulle få ett så stort stöd som mätningarna visade emellanåt, säger Teija Tiilikainen, direktör för Utrikespolitiska institutet.
Den skotska premiärministern Alex Salmond från skotska nationalistpartiet SNP medgav att nej-sidan hade segrat. Han meddelade i går kväll också att han avgår.
– Jag accepterar att det här är folkets dom. Och jag ber att alla i Skottland ska acceptera att folket i Skottland uttryckt sin demokratiska vilja.
Den brittiska premiärministern David Cameron gjorde inget för att dölja sin glädje över resultatet på en presskonferens utanför Downing Street i går morse.
– Skottlands folk har talat och resultatet är tydligt. De har sett till att vårt land med fyra nationer hålls enat, och jag – som miljoner andra – är överlycklig, sade Cameron.
Stora förändringar
Att den skotska folkomröstningen ändå kommer att leda till stora förändringar står klart. De tre stora partiernas ledare lovade före valet att skottarna ska få mera självstyre och samma tongångar upprepades i går.
– Det är viktigt att få ett balanserat avtal, rättvist för det skotska folket och på samma sätt rättvist för alla i England, Wales och Nordirland, sade Cameron och kopplade det ökade skotska självstyret till resten av reformerna.
– Vi har hört Skottlands röst och nu måste vi höra rösterna av miljoner människor i England också.
Det ökade självstyret för Skottland i fråga om skatter, budgetmakt och välfärd knyts nu alltså till större grundlagsreformer. Bland annat talade Cameron om ”engelska röster för engelska lagar” – många engelsmän retas av att skotska parlamentariker i Westminster i London får rösta om engelska frågor, medan de engelska parlamentarikerna inte kan påverka många frågor i Skottland.
Men redan i går började vissa av de konservativa politikerna protestera mot Camerons löften om mer självstyre och euroskeptiska UKIP:s ordförande Nigel Farage sade att han inte känner sig bunden av vad partiledarna lovat i panik inför valet.
– Det är dramatiskt att man förändrar den politiska strukturen, men inte lika dramatiskt som om Skottland skulle bli självständigt med allt vad det innebär, säger Niklas Bremberg, forskare på Utrikespolitiska institutet i Stockholm och specialiserad på europeisk säkerhets- och utrikespolitik, till nyhetsbyrån TT.
Lättnad i EU
Nej-resultatet togs emot med lättnad också inom EU, där många var rädda för att det skulle leda till att flera regioner i Europa vill ha autonomi och öka chanserna att Storbritannien lämnar EU.
– Om det hade blivit självständighet hade resultatet kunnat leda till en kedjereaktion, det skulle ha ökat de EU-kritiska gruppernas makt i resten av Storbritannien, säger Teija Tiilikainen.
Avgående ordföranden för EU-kommissionen José Manuel Barroso, sade att resultatet var bra för Europa.
”Det här resultatet är bra för det enade, öppna och starkare Europa som EU-kommissionen står för” skrev han i ett uttalande.
I de självständighetsivrande delarna av Spanien – Katalonien och Baskien – har man följt resultatet med spänning. Där har regeringen sagt konsekvent nej till försöken att ordna en folkomröstning.
– Oberoende av resultatet är det uppmuntrande för katalanerna att valdeltagandet var så högt och att skottarna över huvud taget fick ordna en folkomröstning. Trycket ökar på den spanska regeringen, säger Teija Tiilikainen,
Hon pekar att utgångsläget är ett helt annat. Nejet i Skottland var väntat, medan opinionsmätningar visar att omkring 60 procent av katalanerna är för självständighet.