Pienten iskujen strateginen merkitys tyhjänpäiväinen
Turun Sanomat
Liisa Sundell

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Teemu Sinkkonen ei pidä kovin uhkaavana sitä, että al-Qaida-bloggari Abu Sulaiman al-Nasser on antanut tukensa Helsingin pommiviritelmälöydölle ja polttopullolle.
– Näyttää siltä, että verkkoaktivisti luo kuplaa ja haluaa liittää yksittäiset teot osaksi maailmanlaajuista jihadia. En pidä terrorismin uhkaa kovin todennäköisenä Suomessa, terrorismin tutkimukseen erikoistunut Sinkkonen sanoo.
Tutkija korostaa, että terrorismi pohjautuu huomion saamiseen.
– Uhkaa voidaan luoda jopa enemmän mediassa kuin käytännön toiminnalla. Medialla on keskeinen rooli kaikkien terroristijärjestöjen julkisuusstrategiassa.
Sinkkosen mielestä islamistien mediakampanjoinnissa kannustetaan yksittäisiä ihmisiä toimimaan ja luomaan uhkaa.
– Strategisessa mielessä pienet Helsingin iskujen tapaiset teot ovat tyhjänpäiväisiä. Niillä ei saada aikaiseksi kuin vastakkainasettelua islamistisen ja muun maailman välillä.

Spontaani teko

Sinkkonen toteaa, että terrorismi elää julkisuudesta. Median rooli on kaksijakoinen.
– Ihmiset ansaitsevat tietoa. Toisaalta tieto aiheuttaa pelkoa. On keskeistä, millä tavalla media reagoi, Sinkkonen toteaa.
Sinkkonen arvelee, että Helsingin tekijä tai tekijät ovat voineet inspiroitua Sulaimanin aiemmasta kirjoittelusta. Siinä al-Qaida-aktiivi kannustaa iskemään suomalaisia rauhanturvaajia vastaan Afganistanissa.
– Tekijä ei välttämättä ole itse islamisti. Hän voi haluta herättää huomiota tai luoda mielikuvaa islamistisen terrorismin mahdollisuudesta Suomessa. Teot eivät ainakaan vaikuta kovin tarkkaan harkituilta ja suunnitelluilta.
Sinkkonen arvelee, että tekijä voi olla myös joku suomalainen, joka haluaa omat joukot pois Afganistanista.
– En halua veikata mitään, mutta on totta, että uhkakuvia luodaan moniin tarkoituksiin.
Lauantaiyönä Helsingin Tapaninvainiossa kylmäasemalle heitettiin polttopullo. Perjantaiaamuna Pasilasta löydettiin kanisteripommiviritelmä, joka ei räjähtänyt. Abu Sulaiman ylisti tekoja kirjoituksissaan.