Karhu syvensi brittien EU-kriisiä
Kaleva
Kirsi Hölttä

Director of the Institute Teija Tiilikainen commented on Britain’s membership in the EU in Kaleva on October 25th. According to her, giving dispensations to Britain is problematic because if concessions are made for someone, soon everyone will be demanding them.
EU-maiden huippukokous Brysselissä muuttui perjantaina kiehunnaksi jäsenmaksuista, kun Britannia ilmoitti, ettei se aio maksaa Brysselin karhuamaa noin kahta miljardia euroa.
EU-maat maksavat jäsenmaksua suhteessa taloutensa kokoon. Britannian talous on tänä vuonna kasvanut sen verran ripeästi, että EU-komission arvion mukaan sen pitäisi maksaa rutkasti enemmän kuin vielä alkuvuonna ennakoitiin.
Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen sanoo, että viime kädessä komissio voi haastaa Britannian oikeuteen, jos rahariidalle ei löydy muuta ratkaisua.
 
Britannian ja EU:n suhde on ollut vaikea aina, mutta EU-vastaisten voimien nousu maan politiikassa on ajanut sen kriisiin. Onko EU-komission viisasta kaataa bensaa liekkeihin juuri nyt?
Tiilikainen muistuttaa, että EU:kin on Britannian kanssa puun ja kuoren välissä. Britannian pääministeri David Cameron on luvannut järjestää EU-jäsenyydestä kansanäänestyksen, jos konservatiivit voittavat vaalit. Nyt brittihallitus yrittää lypsää Brysselistä erivapauksia euroskeptikkojen tyydyttämiseksi. Muiden EU-maiden sympatiat alkavat olla kiven alla.
”Muilla alkaa olla mitta täysi. Kaikki muutkaan maat eivät ole niin yksiselitteisen tyytyväisiä jäsenyyteensä. Jos yhdelle tehdään myönnytyksiä, pian niitä vaativat kaikki”, Tiilikainen sanoo.
Hän ei pidä silti varmana, että lisälasku olisi viimeinen niitti maan EU-jäsenyydelle. Tiilikainen muistuttaa, että tilanne on kaksijakoinen: Talouspiirit, ja iso osa kansasta ovat tyytyväisiä EU-jäsenyyteen ja riippuvaisia sisämarkkinoista.
 
BBC:n mukaan EU:sta on lähtenyt karhu myös Hollannille, Italialle, Kreikalle ja Kyprokselle.
Uutistoimisto AP:n mukaan Cameron on kutsunut EU-maiden valtiovarainministerit hätäkokoukseen.