Kreml kääntyi Kiinaan
Yliopisto-lehti
Kimmo Luukkonen

Programme Director at the Institute Arkady Moshes commented on the relations of Russia and the west in Yliopisto-lehti 9/2014. According to him, president Putin’s system is not working well in Russia but a realistic political alternative doesn’t exist.
Krimin valtaus ja Ukrainan konflikti karsivat Venäjän politiikan vaihtoehtoja. Ylhäältä johdettu valtio on valinnut voimapolitiikan ja yhden totuuden tien.
— Venäjän välirikko lännen kanssa on nyt peruuttamaton. Enää ei kummankaan osapuolen tarvitse teeskennellä, että tarvitsee toista. Toivo yhteen palaamisesta on kuollut, sanoo Arkady Moshes, Ulkopoliittisen instituutin tutkija ja ohjelmajohtaja.
Hänen mukaansa nykyinen välirikko seuraa aiempaa trendiä. Vuosista 2003–2004 alkaen Euroopan ja Kremlin välillä on kytenyt ideologinen konflikti, jonka yksi syy on ollut Euroopan uusi turvallisuusjärjestelmä.
— Taloudellisten siteitten palauttaminen on mahdollista — molemmat haluavat sitä. Mutta paluu vanhaan ei enää onnistu. Ei ole uskoa ja luottamusta, Moshes toteaa.
Lännessä on toivottu Putinin kovan yksinvaltiuden tilalle pehmeämpää ja länsimyönteisempää hallintoa. Idäntutkija muistuttaa, että Putinin järjestelmä ei toimi hyvin, mutta realistista poliittista vaihtoehtoa ei ole.
Venäjän käännettyä selkänsä Euroopalle se tuntee nyt olevansa yksin. Lyhyessä ajassa venäläisten mielipide esimerkiksi Saksasta on muuttunut rajusti kielteisemmäksi. Ainoa ystävä on löytynyt idästä, Kiinasta. On ajateltu, että Venäjän avautuminen itään on sille myönteinen asia. Tutkijan mukaan totuus on toinen: Venäjä on avautunut vain Kiinaan, ja tässä valssissa Keskustan valtakunta vie ja Venäjä seuraa. Yhteistyön edut saattavat valua Kiinaan.
Arkady Moshes oli 14. Aleksanteri-konferenssin pääpuhujia.