Polisen ser inte terroristkoppling
Hufvudstadsbladet
Jeanette Björkqvist

Bombspår


Polisen ser inte terroristkoppling


Ingenting tyder på att något internationellt terroristnätverk har andel i helgens bombincidenter i


Helsingfors. Dels var tidpunkten konstig, dels var metoderna oprofessionella.


Polisen fortsatte i går undersökningarna kring helgens två bombincidenter i Helsingfors. I Böle hittades i fredags en odetonerad bomb och i Staffansslätten exploderade en bensinbomb vid en mack natten till lördag. De första uppgifterna i går tyder på att ingendera incidenten har kopplingar till något internationellt terroristnätverk, trots att en grupp som säger sig uppmuntra jihad i helgen lovprisade attackerna på sin nätsida.


Inläggen på nätet var undertecknade med namnet Abu Sulaiman al-Nasser, samma man som förra veckan i ett blogginlägg manade till direkta angrepp mot ”de finländska korsfararna i Afghanistan”.


Virtuell person


– al-Nasser är en aktiv virtuell person som brukar slänga bensin på lågorna, säger terroristforskare Teemu Sinkkonen vid Utrikespolitiska institutet.


Han tror däremot inte att al-Nasser, som är väldigt aktiv på nätet, lyder under någon eller att personen ingår i al-Qaidas ledarskikt. Om det ens handlar om samma person är inte heller säkert. Helgens prisande kan lika gärna vara skrivet av någon som använder hans namn.


Misstankarna om att helgens bombincidenter har reella kopplingar till terroristnätverk bedömer Sinkkonen, på basis av de uppgifter han har via medier, inte som särskilt sannolika.


– Det verkar inte som om avsikten med bomberna var att skada människor. Dessutom verkar bägge dåden vara ganska slarvigt gjorda – snabbt planerade och utförda, utan någon systematik, säger Sinkkonen.


Han påpekar att i de fall där internationella terroristnätverk utför dåd brukar resultaten vara betydligt värre. De brukar också ha någon politisk poäng där man sätter press på ett lands regering. I det här fallet har de finska fredsbevararna i Afghanistan hotats bara dagar innan men enligt Sinkkonen torde terrorister veta att tidpunkten för att pressa regeringen är sällsynt dålig.


Enligt Hs.fi hävdar finländska anarkister att det är de som står bakom bomberna. Helsingforspolisen undersöker ett uttalande på internet där anarkisterna säger sig stå bakom båda bombincidenterna.