Julkinen talous kärsii vielä monta vuotta

Talouskriisi: Yrittäjien pääekonomisti on huolissaan pk-yritysten liikevaihto-odotuksista
Jarno Lakkala
Rovaniemi

Kunnat ja valtio kärsivät vielä monta vuotta talouskriisistä. Toipuminen kestää paljon pitempään kuin muulla taloudella.
Näin sanoo Suomen Yrittäjien pääekonomisti Timo Lindholm.
– Jos muu talous korjaantuu kolmessa vuodessa, kuntien ja valtion taloudella menee ainakin toiset kolme vuotta, Lindholm ennakoi.
Näin kävi 90-luvun laman jälkeen, jolloin julkinen talous kipristeli kuntoon vasta kolme-neljä vuotta muun talouden jälkeen.
Valtio velkaantuu, työttömyys lisääntyy ja verotulot vähenevät. Tätä laskua kunnat ja valtio maksavat seuraavat kuusi-seitsemän vuotta.
– Helppoa ei tule olemaan, Lindholm sanoo.
Tilannetta ei helpota sekään, että talouskriisissä ei ole vielä näkyvissä käännettä parempaan. Pieniä valonpilkahduksia, joihin moni suhtautuu epäilevästi.
– Ehkä pahin syöksy on maailmalla takana.
Työttömyys kasvaa
Valtiovarainministeriö antaa oman talousennusteen parin viikon päästä.
Lindholmin mielestä ”peli on selvä” kuluvan vuoden talousennustamisen suhteen.
– Itse asiassa minua ei kiinnosta enää ennusteet kuluvalle vuodelle. Alaspäin on menty ja mennään, mutta nyt pelataan vain kymmenyksillä. Minua kiinnostaa se, miten ministeriö näkee vuoden 2010 tilanteen.
Bruttokansantuote jää tänä vuonna miinukselle kuuden prosentin verran. Ensi vuodellekin on ennustettu miinusta yhden prosentin verran. Mitä pitempään miinuksella ollaan, sitä kauemmin kestää julkisen talouden alamäki ja toipuminen.
Ikäviä lukuja ja uutisia riittää.
– Työttömien määrä taitaa nousta toukokuussa yli 300 000:een. Samalla työllisten määrä vähenee. Konkursseja oli huhtikuussa yli 3000, Lindholm sanoo.
Pahimpaan on vielä matkaa, sillä vuonna -92 konkursseja tuli yli 7 000. Lindholm on myös huolissaan siitä, että pk-yritysten liikevaihto-odotukset ovat tippuneet jopa syksystä. Odotuksia kuvaava luku oli toukokuussa -10, kun normaalitaso on +50 kieppeillä. Yrittäjien usko on koetuksella.
Synkkyydestä huolimatta nousukin alkaa.
– Osakemarkkinat, luottamusindikaattorit, teollisuuden tilaukset, ulkomaankauppa ja teollisuuden tuotanto. Siinä on marssijärjestys. Nämä ovat vain sellaisia, joihin Suomi ei voi juuri itse vaikuttaa, Lindholm toteaa.
Julkinen talous oikenee vasta viimeisenä.
– Ikääntyminen on nähty vain negatiivisena asiana. Meillä on tulevaisuudessa entistä enemmän hyväkuntoisia ja hyvätuloisia vanhuksia. Tämä avaa palvelualoille uusia mahdollisuuksia, Lindholm uskoo.
Faktaa
Miten ja milloin
lamasta selvitään -seminaari
Pääpuhujina eduskunnan alaisen Ulkopoliittisen instituutin johtaja Raimo Väyrynen ja Suomen Yrittäjien pääekonomisti Timo Lindholm.
Seminaari oli osa Lapin yliopiston juhlavuoden keräystä.
Osallistumismaksu 200 euroa.
Paikalla noin 30 ihmistä.
Lapin yliopiston henkilökunnalle ja opiskelijoille tilaisuus oli maksuton.
Seminaarin järjestivät Lapin kauppakamari, Lapin yliopisto ja Lapin Yrittäjät.