Oikea laita ryskyy uudessa europarlamentissa
Aamulehti
Teija Laurinolli

Research Fellow at the Institute Tuomas Iso-Markku commented on the composition of the new European parliament in Aamulehti on June 29th.
 
Tiistaista alkaen feministimeppi istuu samassa salissa naisten äänioikeuden vastustajan kanssa. 91-vuotias vastarintaliikkeen veteraani kohtaa Mussolinin pojantyttären ja Hitlerin ihailijan.
Satiiripuolue Die Parteilla oli 60 ehdokasta, joista yksi pääsi läpi. Hän aikoo antaa tilaa muillekin istumalla parlamentissa vain kuukauden.
 
 
Äiti pakkosteriloitiin
Soraya Post, 57 Ruotsi
Puolue: Feministiskt Inititiativ
Ryhmä: Euroopan parlamentin sosialistit ja demokraatit S&D
Kansainvälisesti arvostettu ihmisoikeus- ja tasa-arvoasiantuntija on europarlamentin historian ensimmäinen feministipuolueen edustaja.
Postin isä on saksalaissyntyinen juutalainen ja äiti romani, jolle tehtiin pakkoabortti ja -sterilisaatio kaksi vuotta Sorayan syntymän jälkeen. Vähemmistöjen, kuten saamelaisten ja romanien, lisääntymistä rajoitettiin Ruotsissa vielä 1970-luvulla. Myös Post itse on joutunut syrjityksi taustansa vuoksi. Vielä vuonna 2011 hänen nimensä oli kirjattu poliisin laittomaan rekisteriin.
Tuore europarlamentaarikko on perustanut romaneille kansanopiston kotikaupunkiinsa Göteborgiin vuonna 2002. Hän toimii Euroopan romanifoorumin varapuheenjohtajana. Ennen valintaansa Post työskenteli ihmisoikeusstrategina Länsi-Götanmaan läänissä, muun muassa kouluttamassa virkamiehiä ja poliitikkoja.
 
Haluaa poistaa naisilta äänioikeuden
Janusz Korwin-Mikke, 72, Puola
Puolue: Nowa Prawica (Uusi oikeisto)
Ryhmä: Ei ole.
Sinnikkyys tuotti tulosta: Korwin-Mikken puolue sai eurovaaleissa neljä paikkaa. Yli 20 vuotta kaikki mahdolliset vaalikamppailut olivat päätyneet mahalaskuun.
Puoluejohtaja lakkauttaisi naisten äänioikeuden, ”koska naiset ovat tyhmempiä kuin miehet”. Korwin-Mikke vastustaa demokratiaa, Euroopan unionia (”kommunistinen projekti”), työlainsäädäntöä ja markkinoiden sääntelyä. EU-komission rakennuksen hän muuttaisi bordelliksi.
Johtajan päätavoite on Puolan parlamentti.
Europarlamentissa hän aikoo ”nostaa sellaisen helvetin, että siellä muistetaan minut vielä pitkään”.
 
Taisteli natseja vastaan
Manolis Glezos, 91, Kreikka
Puolue: Syriza
Ryhmä: Euroopan yhtynyt vasemmisto / Pohjoismaiden vihreä vasemmisto GUE/NGL
Poliitikko, journalisti ja kirjailija Manolis Glezos keräsi Kreikan vaaleissa muhkeimman henkilökohtaisen saaliin, yli 105 000 ääntä. Vastarintaliikkeen veteraani nousi natsien vastaisen taistelun symboliksi ja sankariksi jo vuonna 1941, kun hän kiipesi Akropolis-kukkulalle repimään alas siellä liehuneen hakaristilipun. Vapaustaistelija istui kolmesti sodan aikana italialaisten ja saksalaisten vankina. Lisäksi hän kärsi 1948–1971 yhteensä 16 vuotta karkotus- ja vankilatuomioita.
Rankat kokemukset eivät ole Glezosia hiljentäneet. Hän on ollut aktiivisesti mukana Kreikan mielenosoituksissa ja pidätettykin pari vuotta sitten. Glezos on istunut Kreikan parlamentissa useaan otteeseen, viimeksi vuodesta 2012.
Veteraanin mielestä Saksa on kolonisoinut Euroopan ja Kreikka on koekaniinina uhrattu sellaisen politiikan alttarille, jonka ainoa jumala on raha.
 
Hitler oli suuri valtiomies
Udo Voigt, 62, Saksa
Puolue: Nationaldemokratische Partei Deutschlands NPD
Ryhmä: Ei ole.
NPD sai Saksan vaaleissa vain prosentin äänistä, mutta onnistui sillä lähettämään europarlamenttiin maan ensimmäisen äärioikeistolaisen mepin.
Wehrmacht-upseerin poika Udo Voigt liittyi puolueeseen jo 16-vuotiaana ja johti sitä vuosina 1996–2011. Tuore meppi on purjehtinut kohusta kohuun ja saanut useaan kertaan sakkoja kansankiihotuksesta. Voigtilla on tilillään myös vankeustuomioita.
Voigt on ylistänyt Adolf Hitleriä suureksi valtiomieheksi ja ehdottanut Rudolf Hessille Nobelin rauhanpalkintoa. Voigtin mukaan holokaustissa kuolleita ei suinkaan ollut kuusi miljoonaa vaan 340 000.
 
Isoisän jalanjäljissä
Alessandra Mussolini, 51, Italia
Puolue: Forza Italia
Ryhmä: Euroopan kansanpuolue (kristillisdemokraatit) EPP
Diktaattori Benito Mussolinin pojantytär ja näyttelijä Sophia Lorenin sisarentytär nousi toisen kerran europarlamenttiin, nyt Silvio Berlusconin puolueen riveistä. Vuonna 2004 Alessandra Mussolini tuli valituksi äärioikeistolaisen Alternative Socialen listoilta ja onnistui hajottamaan kokonaisen europarlamenttiryhmän. Mussolini näet suututti vuonna 2007 perusteellisesti ennen muuta romanialaiset ryhmäkollegansa laukomalla, että ”lain rikkomisesta on tullut elämäntapa romanialaisille”.
Mussolinilla on värikäs ura. Hän on muun muassa poseerannut Playboy-lehdissä ja näytellyt b-luokan filmissä nunnaa.
 
Meppinä kuukauden
Martin Sonneborn, 49, Saksa
Puolue: Die Partei
Ryhmä: Ei ole.
Euroopan ainoa puhtaasti satiirinen puolue heivautti Titanic-satiirilehden entisen toimittajan europarlamenttiin 0,6 prosentin äänisaaliilla ja sellaisilla iskulauseilla, kuten ”Merkel on tyhmä” ja ”Näpit irti saksalaisista pippeleistä: Ei EU-normille”. Aikoo käyttää ensimmäiset viikkonsa Brysselissä eronsa intensiiviseen valmisteluun.
 
Tutkija: Herääkö feminismi muuallakin?
– Europarlamentissa on iso merkitys sillä, millaiseen ryhmään edustaja liittyy. Soraya Postin ryhmä on toiseksi suurin, se saa paljon valiokuntapaikkoja ja puheaikaa. Post varmasti ottaa näkyvyyttä ja vaikutusvaltaa, uskoo tutkija Tuomas Iso-Markku Ulkopoliittisesta instituutista.
Tutkija muistuttaa, että Ruotsin eurovaaleissa pienpuolueet menestyvät hyvin. Edellisissä nousivat piraatit, sitä ennen euroskeptiset. Nyt oli feministien vuoro.
– Piraattien menestys johti vastaavien puolueiden perustamiseen muualla Euroopassa. Saa nähdä, seuraako feministien menestyksestä samaa.
Manolis Glezosillekin tutkija povaa vaikutusvaltaa.
– Hän on näkyvä hahmo vasemmistossa ja kuuluu keskikokoiseen, toimivaan ja melko yhtenäisesti äänestävään ryhmään.
Udo Voigtin ja Martin Sonnebornin pääsy europarlamenttiin johtuu Saksan perustuslakituomioistuimen keväisestä päätöksestä, joka totesi äänikynnykset lainvastaisiksi. Kynnys oli aiemmin kolme prosenttia.
– Koska Saksalla on paljon parlamenttipaikkoja, marginaaliedustajien nousu on mahdollista.
Äärioikeisto on europarlamentissa todella hajanainen.
– Ryhmänmuodostusprosessi on repinyt EFD:n (Vapaa ja demokraattinen Eurooppa), koska Tanskan Dansk Folkeparti ja Suomen perussuomalaiset menivät maltillisempaan konservatiivien ja reformistien EKR:n ryhmään. EKR nousee kolmanneksi suurimmaksi, mikä tuo EU-kriittisten ääntä enemmän kuuluville.
Marine Le Penin johtama Front National (Ranska) ja Geert Wildersin PVV (Hollanti) jäivät toistaiseksi kokonaan ilman ryhmää, kuten Udo Voigtin ja Janusz Korwin-Mikkenkin puolueet.
– Le Pen ja Wilders kieltäytyivät yhteistyöstä Voigtin ja Korwin-Mikken puolueiden sekä Kreikan Kultaisen aamunkoiton ja Unkarin Jobbbikin kanssa, koska pitivät näitä liian äärioikeistolaisina.
Alessandra Mussolinin ja Forza Italian asetelmia tutkija pitää mielenkiintoisina.
– Saa nähdä, pysyykö Mussolini puolueessa ja puolue europarlamentin suurimmassa EPP-ryhmässä.
 
Seuraa myös heitä
Antanas (Tony) Guoga, 40, liettualais-australialainen pokerimiljonääri ja liikemies, nousi mepiksi Liettuan liberaalien listoilta. Tunnetaan pokeripiireissä nimellä Tony G. Omistaa pokerimarkkinoilla useita yrityksiä, kuten Pokernewsin. Guoga on Liettuan koripalloliiton varapuheenjohtaja ja on toiminut myös koripallomanagerina.
Roberta Metsola, 35, pääsi europarlamenttiin Maltan edustajaksi varasijalta keväällä 2013 ja ylsi jo tämän vuoden alussa EU:n turvapaikkapolitiikan raportööriksi. Partit Nazzjonalistan meppi uusi nyt paikkansa. Naimisissa EU-konsultti ja lobbari Ukko Metsolan kanssa. Ukko Metsola oli kokoomuksen ehdokkaana vuoden 2009 eurovaaleissa.
Jeppe Kofod, 40, on saanut anteeksi puolueeltaan ja tanskalaisilta äänestäjiltä. Demarien listan kärkiehdokas eteni mepiksi. Kuusi vuotta sitten lupaava nouseva poliitikko järjesti valtavan kohun: hän päätyi poliittisissa nuorisojuhlissa harrastamaan seksiä 15-vuotiaan tytön kanssa. Käräjille Kofod ei joutunut, koska Tanskassa suojaikäraja on 15.
 
 
Tästä on kyse
 
Europarlamentti
 
Uuden 751-jäsenisen parlamentin ensimmäinen istunto on 1. heinäkuuta Strasbourgissa, jolloin myös edustajien nimet varmistuvat. Valittujen tilalle voi nousta varaedustajia. Istuu viisi vuotta.
Aloittaa kauden seitsemällä poliittisella ryhmällä. Sääntöjen mukaan ryhmässä on oltava vähintään 25 jäsentä vähintään 7 maasta. Ryhmillä on tärkeä rooli parlamentin agendan määrittelyssä sekä puhemiehen, varapuhemiesten, valiokuntien puheenjohtajien ja mietinnön laatijoiden valinnassa ja puheaikojen jakamisessa.
52
Toistaiseksi 52 edustajaa on jäänyt ryhmien ulkopuolelle.
Suurimmat haasteet: Euroalueen ja taloudellisten uudistusten loppuunsaattaminen ja toimeenpano, talouden kasvun ja työpaikkojen luominen, energia- ja ilmastokysymykset, ulko- ja turvallisuuspolitiikka itäisen ja eteläisen naapuruston mullistusten puristuksessa.