Yhdysvallat tienhaarassa: Obaman palomuuri vuotaa
Turun Sanomat

Institute Programme Director Mika Aaltola wrote in his Turun Sanomat blog on 22 October about the US presidential candidates’ chances of winning the election.

 

Moni vaaleja tarkkaileva on syystä kiinnittänyt huomionsa ns. vaa’ankieliosavaltioihin. Molemmat kampanjat ovat keskittyneet näihin kiikunkaakun osavaltioihin. Ratkaisevassa asemassa ovat niistä suurimmat Florida ja Ohio. Vielä parisen viikkoa sitten tilanne näytti selvältä. Barack Obama kiri ja näytti olevan selvästi niskanpäällä esimerkiksi Ohiossa ja Iowassa. Floridassa hän johti hetkenaikaa.

Näytti siltä, että Obama oli saanut aikaan palomuurin, joka turvaisi hänen voittonsa vaikka kokonaisäänet menisivät hyvin tasan. Tämä palomuuri-ajatus levisi hyvin laajalle kommentaattorien parissa. Vaa’ankieliosavaltiot ovat kuitenkin valikoitu huomion kohteiksi, koska ne eivät ole kummankaan puolueen hallussa. Historiallisesti niissä on saattanut pärjätä sekä demokraatit että republikaanit. Jos tarkastelee niiden tulosta viimeaikaisissa vaaleissa, äänestystulos on seurannut valtakunnallista äänten jakaumaa. Nyt ennusteet ovat kehittymässä juuri tähän suuntaan: Mitt Romney kiirii Obaman etumatkaa ja on mennyt edelle esimerkiksi Floridassa. Ohiossa taistelu on tasoissa.

Suomessa on muun Euroopan tavoin haluttu uskoa Obaman voittoon. Obaman kannatus on suurta. Nyt pitäisi havahtua siihen mahdollisuuteen, että Romney voi voittaa vaalit.

Vaalitaistelun liike-energia on Romneyn puolella. Tämä on keskeistä, sillä se motivoi hänen äänestäjiä vaalipäivänä. Kasvava epävarmuus valtaa alaa demokraattien riveissä. Romneyllä ja hänen tukijoillaan on myös enemmän varoja jäljellä.

Ensimmäinen debatti oli tärkeä käänne. Romney onnistui näyttämään presidentilliseltä. Hänen kantansa olivat yllättävän maltillisia. Obama taas takelteli. Hän ei pystynyt vastaamaan Romneyn käännökseen kohti keskustaa. Monet äänestäjät yllättyivät positiivisesti Romneystä. Hänestä tuli varteenotettava vaihtoehto. Toinen väittely taas meni Obaman kannalta hyvin ja hän sai Romneyn kirin hieman asettumaan.

Viimeinen väittely ei ole yleensä kovin ratkaiseva. Äänestäjillä on jo vahva mielipide ehdokkaista. Liikkuvia äänestäjiä on kovin vähän. Jos yllätyksiä ei tapahdu, vaalitaistelun ratkaisee äänestysaktiivisuus. Mitä korkeampi se on, sitä todennäköisemmin Obama voittaa. Ennustaminen on vaikeaa. Kolikkoa heittämällä on 50 % todennäköisyys osua oikeaan.