USA och arabländer inledde räder i Syrien
Hufvudstadsbladet
Sanna Karlsson

Senior Research Fellows at the Institute Charly Salonius-Pasternak and Teemu Sinkkonen commented on the US air strikes in Hufvudstadsbladet on September 24th. According to Salonius-Pasternak, the beheading of American journalists gave Barack Obama the chance vis-à-vis domestic policy to start the strikes. According to Sinkkonen, areal allies are important for the US because of legitimacy.
USA och en koalition av arabstater har bombat extremistrebeller i Syrien – för första gången under inbördeskriget. Att Saudiarabien deltar är enligt experterna väldigt viktigt, både i regionen och för USA.
USA och en koalition av arabländer gjorde för första gången flyganfall inuti Syrien under de tidiga morgontimmarna i går. Både jaktplan, fjärrstyrda drönare och missiler användes i de fjorton tillslagen mot jihadistgruppen Islamiska staten, som kontrollerar stora områden både i Syrien och Irak.
Enligt det amerikanska försvarsministeriet riktades anfall också mot en annan terrorgrupp som hade planer på en snar terrorattack mot USA och andra västländer. Gruppen av erfarna al-Qaida-krigare kallas Khorasan-gruppen.
Flera av flygbombningarna riktades mot staden Raqqa, som är IS:s ”huvudstad” i Syrien. Enligt männi­skorättsobservatörer dödades minst ett tjugotal IS-krigare i attackerna.
Ett första steg
Bombningarna kommer efter att USA:s president Barack Obama för ett par veckor sedan lovade att det inte finns några trygga ställen för dem som halshugger amerikaner – två amerikanska journalister har under de senaste veckorna halshuggits av IS och videofilmerna spridits över världen.
– Det var halshuggningarna som gjorde det inrikespolitiskt möjligt för Obama att inleda striderna, säger Charly Salonius-Pasternak, äldre forskare på Utrikespolitiska institutet.
Men flyganfall är inte det enda USA kommer att göra, säger Teemu Sinkkonen, också han forskare på Utrikespolitiska institutet och expert på terrorism.
– Obama sade att det också kommer att handla om stöd till trupper i regionen, i praktiken Iraks armé och kurderna samt humanitärt stöd till flyktingarna i området. Bara flyganfall räcker inte, det behövs också marktrupper för de konkreta striderna mot IS på marken, där man ser vem man strider mot. Bomber kan inte urskilja vem som är IS och vem som inte är det, säger Sinkkonen.
För tillfället baserar sig sannolikt bombningarna främst på satellitinformation eftersom USA enligt Sinkkonen veterligen inte har någon underrättelsepersonal på plats.
– Till skillnad från Jemen och Somalia där USA använt sig av en liknande strategi mot terroristerna så kontrollerar IS faktiskt stora markområden och kan mera jämföras med en traditionell armé.
Viktig koalition
Efter att flyganfallen hade inletts var USA:s militär snabba med att ge besked om vilka andra stater som varit med i räderna. Bahrain, Qatar, Jordanien, Förenade arabemiraten och Saudiarabien deltog, och det här är väldigt viktigt enligt experterna.
– Det är viktigt för legitimiteten. USA har lärt sig från Irak och Afghanistan att det krävs lokal legitimitet och lokala aktörer, så att ingen kan säga att det handlar om en stormakt som med våldsamma aktioner försöker få hegemoni, säger Teemu Sinkkonen.
Också Charly Salonius-Pasternak ser arabländernas deltagande som avgörande, inte bara i regionen men också inrikespolitiskt i USA.
– Att arabländerna är med skyddar USA för vissa anklagelser som att USA bara kommer och bombar muslimer. Symboliskt är det viktigast att Saudiarabien är med. För USA är det en viktig signal om att landet medger att det kanske gått för långt i vissa frågor. Redan före 11 september-attackerna har man spelat ett dubbelspel för att upprätthålla stabiliteten i det egna landet och stött extrema grupper utomlands.
På samma sida
I praktiken är USA och den syriska regimen, som man så länge bekämpat, nu på samma sida genom att man har samma fiende: IS. Läget är ändå ett annan än i Irak där regeringen bad omvärlden ingripa militärt mot IS.
– Offentligt har Syrien sagt att de skjuter ner alla som kommer in i deras luftrum, men nu har USA bekräftat att man har informerat Syrien i FN. Jag tror inte en millisekund att USA skulle ha skickat in bombplan utan någon sorts signal om att de inte kommer att skjutas ned, säger Salonius-Pasternak.
Sinkkonen tvivlar inte alls på att USA och koalitionen kommer att klara av att tränga tillbaka IS till en liknande position som de hade tidigare, att vara en rebellgrupp som inte kontrollerar stora områden.
– Men i det skedet kommer en del av jihadisterna att bli terrorister. Rörelsen kommer att splittras och bli global när en del fortsätter sina strider på hemmafronten – potentiellt också här i Finland.
Han påpekar att det är viktigt att vid det skedet ha en beredskap för hur man ska hantera de utländska krigare som kanske inte vill fortsätta som jihadister.
– Det måste finnas en möjlighet att lämna striderna, det visar erfarenheterna från Afghanistan och Bosnien. Först måste man förstås utreda om personerna har begått krigsförbrytelser, men sedan behöver de hjälp för att avradikaliseras och återgå till ett normalt liv.
© Hufvudstadsbladet